ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πορεία της πανδημίας κρίνει τον 6ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής

11:06 - 01 Νοε 2020 | Οικονομία
Ανοικτό το ενδεχόμενο για έκτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το 2021 άφησε μιλώντας στον Αντ1 και την εκπομπή «Πρωϊνοί Τύποι» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως ανέφερε, η εξέλιξη της πανδημίας θα καθορίσει το αν θα υπάρξει και νέος γύρος ενισχύσεων. «Με σύνεση προχωράμε στα προγράμματα ενίσχυσης μια και είναι από χρήματα δικά μας, που τα παίρνουμε από το μέλλον, έστω το μακρινό μέσω του δανεισμού με 10ετή και 15ετή ομόλογα», είπε με νόημα, απαντώντας ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική από την αρχή της πανδημίας στο σχεδιασμό των προγραμμάτων ενίσχυσης.

Μάλιστα απέκρουσε και τις αιτιάσεις τη Αντιπολίτευσης για τη μη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης λέγοντας ότι εάν «είχαμε ακολουθήσει τις υποδείξεις της από την αρχή δε θα είχαμε σήμερα χρήματα για να δώσουμε. «Τον Καλό Σαμαρείτη, όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον θυμούνται γιατί είχε γερό πορτοφόλι όχι γιατί ήταν καλός» σημείωσε παραπέμποντας σε μια γνωστή ρήση του «Επίτιμου».

Όπως δε επεσήμανε, χτες, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα επανάληψης και άλλες φορές των σημερινών μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. 

Σημειώνεται ότι έως και 5 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν σε επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους  μέσω του προγράμματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», το οποίο ενισχύεται με τους κύκλους 4 & 5 για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Μάλιστα στις δυο νέες αυτές εκδόσεις του το πρόγραμμα προβλέπει το 50% των χρημάτων αυτών να είναι μη επιστρεπτέο).

Ωστόσο στα προγράμματα αυτά υπάρχει πλέον ένας πιο αυστηρός όρος συμμετοχής: η πτώση τζίρου να είναι στο 20% και ο ελάχιστος τζίρος αναφοράς να είναι στα 300 ευρώ (έως σήμερα ίσχυε ελάχιστη πτώση τζίρου 10% ως όρος συμμετοχής). Πάντως, για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή έως τις 10 Νοεμβρίου, υπάρχει το δικαίωμα συμμετοχής ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα μπορούν να μετέχουν νέες επιχειρήσεις. Επίσης υπάρχει δέσμευση ώστε η καταβολή να γίνεται  πιο γρήγορα και να αναλογεί μια επιστρεπτέα ανά μήνα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ στις αποζημιώσεις της Επιστρεπτέας διατηρείται το κατώτατο "πλαφόν" των 2.000 ευρώ με την εξαίρεση των επαγγελματιών που θα λάβουν αποζημίωση 1.000 ευρώ.

Παράλληλα τούτων δοθέντων, ο κ. Σκυλακάκης προδιέγραψε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού καθώς τα τελευταία 2,3 δισεκ. ευρώ που θα δοθούν στην οικονομία θα «πρέπει κάπως να εγγραφούν», όπως τόνισε.

Συνολικά με βάση την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους) έχει ως εξής:

  • Μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4» θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.
  • Το κόστος για τη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
  • Το κόστος για τις αναστολές εργασίας εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.
  • Aπό τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις ρυθμίσεις, υπολογίζεται ένα κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στο προσχέδιο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.