ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Eurogroup συνεδριάζει... σερφάροντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

08:10 - 03 Νοε 2020 | Οικονομία
Το Eurogroup συνεδριάζει... σερφάροντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας
Τα απανωτά lockdown στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, επαναφέρουν τη σκιά της ύφεσης πάνω από τις χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτό το περιβάλλον θα συνεδριάσει το Eurogroup την Τρίτη.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης δύο ημέρες προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές της προβλέψεις για το σύνολο των 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει ύφεση για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί η «απάντηση» στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, χωρίς όμως να αναμένονται ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλωστε, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δεν προχωρά, ωστόσο, με την επιθυμητή ταχύτητα.

Θεωρείται δεδομένο, πάντως, ότι το Eurogroup θα επαναβεβαιώσει την απόφασή του να δώσει δημοσιονομική χαλάρωση στα κράτη-μέλη και το 2021. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, άλλωστε, δεν αφήνει περιθώρια για άλλη πολιτική. Ακόμα και οι πιο συντηρητικές φωνές δεν νοούνται σε αυτή την περίοδο να ζητήσουν τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Απλώς υπάρχουν συστάσεις για να μην ξεφύγουν πολύ τα ελλείμματα.

Στο Eurogroup ενδεχομένως να γίνει βέβαια και πάλι συζήτηση για τα κορονοδάνεια του ESM που προς το παρόν δεν έχει αγγίξει κανείς, αλλά και τις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα SURE, ενώ φυσικά θα γίνουν και εκτιμήσεις για το πότε θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη για την αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αναπτύξουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 03 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.