ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευχάριστη έκπληξη από τη Moody's: Προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας

01:12 - 07 Νοε 2020 | Οικονομία
Ευχάριστη έκπληξη από τη Moody's: Προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba3 από B1 προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Η κίνηση δεν ήταν αναμενόμενη, λόγω της πανδημίας, ωστόσο, η Moody’s αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιφέρει πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση και η καταπολέμηση της διαφθοράς

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του οι βασικοί παράγοντες για τη σημερινή αναβάθμιση είναι:
-Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις υποστηρίζουν τη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη επιφέρει σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, η συμμόρφωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά την άποψη του οίκου, ο κίνδυνος αναστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

-Οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές των πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα επωφελείται από την πολύ ευνοϊκή δομή του χρέους και τις χαμηλές αποδόσεις.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της Moody ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος πριν τα οφέλη των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενσωματωθούν πλήρως και είναι ορατά. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος -παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις κατά το παρελθόν έτος- εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για τη βελτίωση της αδύναμης ποιότητας του ενεργητικού του.

Παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τουρισμό, ο οίκος βλέπει προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση της Moody's είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 9%, αλλά θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα προβλέπεται στο 3,5%.

Δήλωση Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody's:

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει. Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.