Σε ερώτηση γιατί να υπάρχει οφειλόμενο ενοίκιο έστω 60% σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “το κράτος έρχεται και παρεμβαίνει σε σύμβαση μεταξύ δύο ιδιωτών. Αυτό δεν γίνεται στην Ευρώπη. Κοιτάμε και τις δύο πλευρές του λόφου. Από τη μία δίνουμε υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά ακίνητα και κύριες κατοικίες εργαζομένων που πλήττονται όπως και στη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους και από την άλλη κοιτάμε να καλύψουμε κατά το ήμισυ τη ζημία για τους ιδιοκτήτες με το ποσό να πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς”.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι “πουθενά πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει διαγραφή οφειλών. Νομοθετήσαμε ότι οι οφειλές πάνε από τον Απρίλιο του 2021 και μετά για όσους πλήττονται και μάλιστα μπορούν να πληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 με πολύ μικρό επιτόκιο. Δεν ερχόμαστε να επιβαρύνουμε τους πολίτες το 2021”.

Αναφορικά με τα 800 ευρώ και τις επικρίσεις ότι τελικά κανείς δεν θα το πάρει ολόκληρο, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι “δεν ήταν επικοινωνιακή η εξαγγελία. Στην α’ φάση τα 800 ευρώ αντιστοιχούσαν σε 45 ημέρες. Τώρα αντιστοιχούν σε 30 ημέρες. Αν κάποιος μπήκε σε αναστολή αρχή του μήνα θα πάρει 800 ευρώ, αν μπήκε από σήμερα θα πάρει αναλογικά γιατί για μια εβδομάδα δούλευε”.

Σχετικά με το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “το συζητήσαμε με το υπουργείο Εργασίας και καλύπτουμε 130.000 μακροχρόνιας ανέργους. Οι υπόλοιποι στηρίζονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κ.α”. Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας “ερχόμαστε και ενισχύουμε την οικονομία”.