ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μποτιλιάρισμα» αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4-Δικαιούχοι και επιπλέον μέτρα

10:50 - 21 Νοε 2020 | Οικονομία
«Μποτιλιάρισμα» αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4-Δικαιούχοι και επιπλέον μέτρα
Οι ενδιαφερόμενοι να μπουν στη διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 μαθαίνουν πλέον άμεσα αν είναι δικαιούχοι με βάση τον εκσυγχρονισμό που έχει γίνει στο σύστημα. Έτσι με αυτόματο τρόπο γνωρίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις το ύψος των ποσών που τους αναλογεί. Να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα της πλατφόρμας πάνω από 20.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν άμεσα μέσα στις πρώτες 4 ώρες

Με το νέο πρόγραμμα  το 50% του ποσού είναι δωρεάν δηλαδή δεν επιστρέφεται  με τον όρο της διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού χωρίς απόλυση

Δικαιούχοι είναι πλέον και οι αυταπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες κλπ. Ειδικά όσοι δεν απασχολούν προσωπικό, δικαιούνται αυτομάτως 1000 ευρώ και το 50% είναι μη επιστρεπτέο, χωρίς φυσικά να ισχύει το κριτήριο των απολύσεων.

Κριτήριο για χορήγηση της ενίσχυσης είναι πάντως η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20%, εκτός φυσικά των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Σε περιπτώσεις  απόρριψης, πολλοί ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν ήδη ένσταση μέσω της εφαρμογής, προκειμένου να λάβουν πλήρη ενημέρωση για τον ακριβή λόγο που απορρίψεως της αιτήσεώς τους.

Στο μεταξύ υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε την συνέχιση της επιστρεπτέας προκαταβολής και το 2021 με νέα φάση. Συνολικά προβλέπονται 3 δις. ευρώ για το 2021 για δαπάνες από την επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επέκταση μέτρων στήριξης της απασχόλησης και του εισοδήματος και τις επιπλέον δαπάνες υγείας κατά «τους πρώτους μήνες του 2021" όπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Η κατανομή μεταξύ των μέτρων στήριξης θα εξαρτηθεί «από αντικειμενικά γεγονότα, όπως οι οικονομικές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και τον αριθμό των δικαιούχων» αναφέρεται σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει  62 μέτρα  στήριξης φτάνουν στα 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 23.89 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και 7.54 δισ. ευρώ το 2021.

Περιλαμβάνουν επιπλέον τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, την αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και των αναστολών τελών σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.