ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανέναρξη οικονομίας: Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα- «Αγκάθι» η εστίαση

16:55 - 29 Νοε 2020 | Οικονομία
Επανέναρξη οικονομίας: Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα- «Αγκάθι» η εστίαση
Στην παρουσίαση του οδικού χάρτη για την επανέναρξη της οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση. Τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου Υγείας καταγράφουν μια τάση σταθεροποίησης των πιέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, όπου η τάση παραμένει αυξητική. Ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση του lockdown ενόψει και των Χριστουγέννων προχωρά, όπως φαίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ ήδη αρκετοί ειδικοί τάσσονται υπέρ μιας νέας παράτασης πέραν της 7ης Δεκεμβρίου.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το lockdown θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Το κυβερνητικό επιτελείο αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ημερήσια βάση, διαμηνύοντας συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Με αυτόν τον γνώμονα, έχει μεταθέσει για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας τις όποιες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αρκετοί πάντως τάσσονται υπέρ μιας παράτασης της καραντίνας κατά μια ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι μιλούν και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου. 

«Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, προβληματισμό που μοιράζονται μεταξύ τους αρκετοί από τους επιστήμονες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «λουκέτο» στην εστίαση και στις γιορτές

Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών.

Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Τα πιθανά σενάρια

Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά σχετικά με την εστίαση.

Επίσης, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της σταδιακής άρσης του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις. Να ξεκινήσει δηλαδή από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν –όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί– οι υπόλοιπες.

Εντούτοις προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:38 - 29 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.