ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανειολήπτες: Επέκταση μορατόριουμ μέχρι το Μάρτιο-Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

10:36 - 03 Δεκ 2020 | Οικονομία
Δανειολήπτες: Επέκταση μορατόριουμ μέχρι το Μάρτιο-Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες
«Ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), που οδηγεί σε επέκταση την παράταση των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών δανείων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 με σχετικούς περιορισμούς, ώστε να συμπεριλάβουν τις συναλλαγές που πλήττονται λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι, προϋπόθεση για την παράταση αυτή είναι ότι, το συνολικό χρονικό διάστημα που ένας δανειολήπτης έχει «παγώσει» το δάνειό του, δεν πρέπει να ξεπερνάει τους εννέα μήνες. Αυτό δημιουργεί εύλογες απορίες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το μέτρο για όσους είναι στο όριο εξάντλησης του 9μήνου.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, παράλληλα με την ευχέρεια αυτή, ζητεί από τις τράπεζες να καταθέσουν σχεδιασμό για την αναίρεση της διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει τα δάνεια των ευάλωτων ΚΑΔ σε μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους και σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης, οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει στρατηγικές για όσους δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» με μειώσεις δόσεων από 1ης/1/2021 και κλιμακωτές αυξήσεις στη συνέχεια ώστε να μην δυσκολευτούν οι πελάτες τους στις καταβολές.

Τα συνολικά μορατόριουμ των τραπεζών είναι ύψους 20 δισ. ευρώ και αυτό για το οποίο ανησυχούν οι τράπεζες είναι πόσα απ’ αυτά θα καταλήξουν σε νέα NPEs. Αντίστοιχα, στην Ευρώπη τα μορατόριουμ διαμορφώνονται σε 870 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 03 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.