ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Scope Ratings: Διατήρησε το ΒΒ για την Ελλάδα

10:05 - 05 Δεκ 2020 | Οικονομία
Scope Ratings: Διατήρησε το ΒΒ για την Ελλάδα
Ο οίκος Scope Ratings ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου διατηρώντας το ΒΒ/θετικό.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το ελληνικό αξιόχρεο υποστηρίζεται:

Πρώτον, από τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του χρέους, το «μαξιλάρι» ρευστότητας και το πιο ισχυρό προφίλ χρέους λόγω και των μέτρων ελάφρυνσης και των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ. 

Δεύτερον, από την ενισχυμένη πολιτική σταθερότητα, δεδομένης της ισχυρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Βουλή και της συνεχιζόμενης προόδου στις μεταρρυθμίσεις παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. 

Οι προκλήσεις για την οικονομία σχετίζονται με το μεγάλο ύψος του χρέους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και τη δομική αδυναμία που προέρχεται από τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και την υψηλή ανεργία. 

Στο μεταξύ στις αρχές Νοεμβρίου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1, με τις προοπτικές του να παραμένουν σταθερές προοπτικές.

Ο βασικός λόγος για την αναβάθμιση, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.