ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το εύρος του «απαγορευτικού» καθορίζει το νέο πακέτο στήριξης Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου

10:22 - 07 Δεκ 2020 | Οικονομία
Το εύρος του «απαγορευτικού» καθορίζει το νέο πακέτο στήριξης Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου
Η πορεία της πανδημίας και το πόσο και ποια καταστήματα και κλάδοι θα ανοίξουν αναμένεται να καθορίσουν το εύρος και το μέγεθος το πακέτου στήριξης της οικονομίας που θα αφορά τους μήνες Δεκέμβριο αλλά και Ιανουάριο. Μάλιστα ειδικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 φαίνεται να ενοποιείται η σχετική δράση και θα αφορά επιχειρήσεις μειώσεις τζίρων ή με μειωμένες εισροές από τους προηγούμενους κύκλους.

«Ένα μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο έτος. Ήδη στον 4ο κύκλο έχουν μπει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και ήδη έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά. Πράγματι, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, καθώς είτε δεν είχαν μείωση τζίρου βάσει των κριτηρίων είτε άνοιξαν μέσα στο 2020. Αυτές θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον 5οκύκλο, που αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», ανέφερε το Σάββατο στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του Αντ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Εντός της εβδομάδας, είπε ότι ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων,

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι πέρα από το αυριανό άνοιγμα (7/12) των εποχικών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, δεν έχουν αποφασιστεί οι ημερομηνίες για τα υπόλοιπα, ωστόσο όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown, θα ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να έχει οικονομία- φυσαρμόνικα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e-shop για τα καταστήματα λιανικής, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 ενώ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για τις εξωτερικές θερμάστρες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αναμένει να δει τι θα δουλέψει και τι όχι για να σταθμίσει τις δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πάντως μετά το 800άρι του Νοέμβρη φαίνεται ένεκα και μερικού ανοίγματος να πηγαίνουμε και πάλι στα534 ευρώ για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Επίσης στην ατζέντα έχουν μπει οι αναστολές στις πληρωμές ΦΠΑ και δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%, το επίδομα θέρμανσης και η παράταση των τελών κυκλοφορίας. Ειδικότερα δεδομένη μπορεί να θεωρείται η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για ένα μήνα.

Αναλυτικά στη «φαρέτρα» της κυβέρνησης για τους επόμενους δύο μήνες μπαίνουν τα εξής μέτρα:

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ήδη έχει εκτιναχθεί ο προϋπολογισμός  της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός ενώ ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής πάει για τον Ιανουάριο. Για την εκταμίευση θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown. Έτσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά με τον  υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ξεκαθάρισε ότι και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.
  2. Αποζημίωση ειδικού σκοπού:  Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή με το καθεστώς των 534 ευρώ.
  3. Ενοίκια: «Κουρεμένα» κατά 40% αναμένεται να  είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της  μόνιμης κατοικίας.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
  4. «Πάγωμα» φορολογικών οφειλών: Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου 1 μήνας.
  5. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Car» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας. 
  6. Επίδομα θέρμανσης: Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας στον Αντ1 το Σάββατο  «τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.»Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 - 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος του έτους.
  7. Τουρισμός: Προωθήθηκε ήδη πρόγραμμα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Αναλυτικά, η διάταξη για την επιδότηση των εισφορών και μισθών κατά 80% ορίζει ότι ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας και θα ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, θα επιδοτηθούν από το κράτος για έως και 12 μήνες, με το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η ενίσχυση αυτή εντός 2ετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου, να μην υπερβαίνει το 15% της εγκεκριμένης δαπάνης του έργου.Κατά τη διάρκεια της οικονομικής ενίσχυσης, δεν επιτρέπονται οι απολύσεις, οι μετατροπές συμβάσεων, οι αναστολές συμβάσεων και η χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία». Σημειώνεται ότι αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη».
  8. Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Να σημειωθεί ότι τρέχει μέχρι το τέλος του μήνας πρόγραμμα  επιδότησης για τις εργοδοτικές εισφορές των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας που είχαν πτώση τζίρου φέτος το 8μηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 κατά τουλάχιστον 70%. Η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος. Δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο. Επίσης υπάρχει παράταση κατά ένα μήνα στην υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και πληρωμή τους με 534 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς το μέτρο ίσχυε από την 1η Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδίκαια. Θα λάβουν όμως από τον ΟΑΕΔ το 3μηνο επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει εντός του τρέχοντος έτους τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας (ένσημα).

Επίσης εργοδότες-ξενοδόχοι καταλυμάτων 12μηνης διάρκειας υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους που για αρκετούς μήνες εντός του 2020 είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού τους μισθού. Η διάταξη ξεκαθαρίζει ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος αδείας λαμβάνεται υπόψη και το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης. Η αποζημίωση που θα λάβουν οι εργοδότες από το κράτος υπολογίζεται στα 2/25 επί των 534 ευρώ -δηλαδή 42,72 ευρώ- για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εν λόγω μισθωτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 07 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.