ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωχευτικός:Το «βουνό» του δευτερογενούς δικαίου και η παράταση στο «Γέφυρα»

09:35 - 10 Δεκ 2020 | Οικονομία
Πτωχευτικός:Το «βουνό» του δευτερογενούς δικαίου και η παράταση στο «Γέφυρα»
Ειδική τηλεδιάσκεψη για τον πτωχευτικό κώδικα προγραμματίζεται για σήμερα από την κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Την τηλεδιάσκεψη έχει συγκαλέσει ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και σε αυτή θα μετέχουν οι τράπεζες, οι servicers, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και οι αρμόδιες Ενώσεις. Μείζον θέμα πέρα από το προφανές «κοινωνικό» όπου βέβαια λίγα μπορούν να γίνουν, είναι η υλοποίηση μια σειράς από πράξεων δευτερογενούς δικαίου αλλά και τεχνικών προσαρμογών σε πλατφόρμες ώστε να γίνει δυνατή η εκκίνηση του νέου πλαισίου.

Σημειώνεται ότι ο πτωχευτικός κώδικας θα πρέπει κανονικά να εφαρμοστεί από την 1.1.2021, ωστόσο απαιτούνται περί τις 53 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες ετοιμάζονται. Επίσης θα πρέπει να ετοιμαστούν οι τράπεζες για να δρομολογήσουν διαδικασίες με τις πλατφόρμες και ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των φυσικών προσώπων.

Να σημειωθεί ότι χτες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας στο συνέδριο του Economist επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ώστε να μην δημιουργηθούν λόγω πανδημίας περισσότερα κόκκινα δάνεια και πιθανώς ένα κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Όπως είπε πρέπει να ετοιμαστούν το ταχύτερο δυνατόν οι περίπου 53 εκτελεστικές πράξεις -υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, πλατφόρμες κ.λπ.- που απαιτούνται για να καταστεί πλήρως λειτουργικός ο νέος πτωχευτικός.

Πάντως σε σχέση με το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών να σημειωθεί ότι παραμένουν «παγωμένοι» σε όλη τη διάρκεια του lockdown καθώς δεν λειτουργούν τα δικαστήρια. Παράλληλα εξετάζεται μια πιθανή παράταση λόγω του «απαγορευτικού» στην οικονομία για έναν τουλάχιστον μήνα στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Βέβαια οι όποιες κινήσεις αναμένονται για το τέλος του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση θα αφορά την ημερομηνία έναρξης της επιδότησης και όχι τον χρόνο αυτής. Πιο συγκεκριμένα ο χρόνος θα παραμείνει 9 μήνες, όμως η λήξη του διαστήματος δεν θα αφορά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 όπως έχει αυτή τη στιγμή προβλεφθεί. Έτσι η παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να «κλειδώσουν» περισσότερο χρόνο και έτσι να καταφέρουν να ρυθμίσουν τα δάνεια όσων δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μη ενήμερα δάνεια θα διευθετηθούν με ρύθμιση, προκειμένου οι τράπεζες να δώσουν το «ΟΚ» για επιδότηση. Επίσης αφορά και όσους το δάνειό τους είναι ενήμερο αλλά βρίσκεται σε μορατόριουμ και επομένως δεν μπορούν να εκταμιεύσουν την επιδότηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.