ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρεμιέρα» για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος (video)

08:58 - 11 Δεκ 2020 | Οικονομία
«Πρεμιέρα» για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος (video)
Το επίσημο σήμα για την έναρξη του προγράμματος επιδοτήσεων «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ένα βίντεο για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. .

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ξεκινά την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου –όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί- και ώρα 10.00 το πρωί, θα ανοίξει η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για υποβολή αιτήσεων για τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Επισημαίνεται ότι την ίδια ώρα (10.00 το πρωί) θα ανοίγει η πλατφόρμα και στις υπόλοιπες περιφέρειες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ.

Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 60.000 κατοικίες. Το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η λύση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων υπολογίζεται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.  

Το πρόγραμμα ξεκινά από την Ήπειρο

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ξεκινά αύριο, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, από την Ήπειρο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 95%

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων, ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρουσίαση.  

Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β', ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.  

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι ένα από τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι στη συνέχεια το πρόγραμμα θα μπορεί να επεκταθεί και σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου, που κατ' εξοχήν είναι πολύ παλιά. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπάρχουν πλέον, τριών ειδών αιτήσεις. Μια για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και δύο για πολυκατοικίες.

1. Αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,

2. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α: Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

3. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις): Αφορά σε αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Όπως προκύπτει από τον Οδηγό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα υπάρχουν δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα, ενώ η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα περιλαμβάνει μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, θα υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και θα αφορά μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α

Αφορά αίτηση για πολυκατοικία τύπου Α που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

-Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».

-Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

-Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

-Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

-Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β – Κοινόχρηστες παρεμβάσεις

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και περιλαμβάνει μόνον παρεμβάσεις των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στα διαμερίσματα. Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

-Να έχει εκδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» για τους κοινόχρηστους χώρους και να έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός με αριθμό IBAN συνδεδεμένο με τον άνωθεν ΑΦΜ.

-Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, για το οποίο υπολογίζεται η επιχορήγηση.

-Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

Δικαιολογητικά υποβολής αιτήσεων

Τα δικαιολογητικά υποβολής αίτησης Πολυκατοικίας Τύπου Α & Β υποβάλλονται από το διαχειριστή/ εκπρόσωπο της πολυκατοικίας

1.Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας (Απόφαση Γενικής Συνέλευσης) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ορισμός εκπροσώπου πολυκατοικίας (Εντυπο Παραρτήματος ΙΙ) συνιδιοκτητών στις αιτούμενες παρεμβάσεις.

2.Οικοδομική άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο (όπως για παράδειγμα υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών), από τα οποία να προκύπτει το σύνολο της υφιστάμενης επιφάνειας κύριας χρήσης (κατοικίας), βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, όπως καταγράφεται στο ΠΕΑ (συνολική επιφάνεια). Στα πρόσθετα νομιμοποιητικά έγγραφα συμπεριλαμβάνονται και αυτά που τυχόν αφορούν σε κάθε διαμέρισμα χωριστά. Η διαφορά (m2) μεταξύ συνολικής επιφάνειας ΠΕΑ και συνολικής επιφάνειας κύριας χρήσης, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων που αναγράφεται στα ανωτέρω νομιμοποιητικά έγγραφα δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του πλήθους των διαμερισμάτων επί 7 m2. Σχετική διασταύρωση ότι τα ανωτέρω στοιχεία (οικοδομική άδεια, άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ΠΕΑ) συνάδουν μεταξύ τους, καθώς και με τις επιμέρους δηλώσεις Ε9 γίνεται κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών που προηγείται της τελικής εκταμίευσης.

3.Εάν η διεύθυνση που αναγράφεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται δεν ταυτίζεται με τη σημερινή διεύθυνση του ακινήτου, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση βεβαίωσης από τον οικείο ΟΤΑ, από την οποία να προκύπτει η ταυτοποίηση του ακινήτου.

4.Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ), συνοδευόμενο από Εντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων υπογεγραμμένο από τον αιτούντα και τον ενεργειακό επιθεωρητή, που συμπεριλαμβάνει το συνδυασμό παρεμβάσεων της πρώτης από τις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που καταγράφονται στο Α’ ΠΕΑ, καθώς και τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις εξοικονόμησης/αυτονόμησης που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ.

5.Ειδικά για τις πολυκατοικίες τύπου Β φωτοαντίγραφο λογαριασμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.