ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

13:26 - 11 Δεκ 2020 | Οικονομία
Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021 αναμένεται να πιστωθούν τα λεφτά της επιδότησης, για το επίδομα θέρμανσης καθώς καταγράφεται καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης αλλά και στο άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας.

Εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους καταναλωτές θα ανοίξει στις 21 με 22 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το 2019 ήδη είχε ανοίξει η πλατφόρμα υποδεχόμενη τα στοιχεία με τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που έχουν αγοραστεί αλλά και αυτά που αφορούν τους δικαιούχους [ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ του αιτούντος, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), κατοικία κ.ά.].

Αξίζει αν σημειωθεί ότι το επίδομα θα δοθεί και σε αυτούς που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, αλλά και στα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet με συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων, και αυτός είναι από τους δύο λόγους καθυστέρησης της υπουργικής απόφασης. Ο άλλος είναι ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από φέτος να εφαρμόζει ένα νέο σύστημα που στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (750 μ. x 750 μ.), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Το νέο σύστημα είναι πιο αντιπροσωπευτικό στα πραγματικά δεδομένα ενώ το επίδομα φτάνει ακόμη και τα 600 ευρώ για τις περιοχές με βαρύ χειμώνα.

Ειδικότερα:

■ Το επίδομα πετρελαίου μετατρέπεται σε επίδομα θέρμανσης ανεξαρτήτως καυσίμων. Έτσι, θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, ενώ σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα δίνεται και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν καυσόξυλα και pellet.

■ Διατηρούνται τα περυσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

■ Το ελάχιστο επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) για τους οικισμούς με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

■ Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

■ Το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.