ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία

18:41 - 15 Δεκ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία
«Η ελληνική οικονομία απεικονίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence”.

«Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους «ενδιαφερόμενους», δηλαδή τα ιδρύματα, τις αγορές, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης και, τέλος, την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδικότητα για να αντιμετωπίσει ένα πολυσχιδές πλέγμα προκλήσεων που εκτείνεται από την υγειονομική κρίση έως τις γεωπολιτικές αναταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται κυρίως από την NextGen EU. Όπως εξήγησε, το μέγεθος του φακέλου και η σύνθεσή του αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχουν παρατεταμένο και βιώσιμο αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις βασίζονται και συμπληρώνουν παλαιότερες και τρέχουσες πολιτικές στο πλαίσιο της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας που αντικατοπτρίζει επίσης ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, την αναβάθμιση δικτύων, την αειφόρο χρήση των πόρων, την ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση στη προσβασιμότητα και βιωσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής, τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών, για την προώθηση ενδογενών πηγών ανάπτυξης - όπως εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, έρευνα και καινοτομία, τη προώθηση εξαγωγών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Κλείνοντας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να εισέλθει σε μια ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναδιαρθρώσει την οικονομία, να ενισχύσει την παραγωγικότητά της χώρας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.”

Κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών του παρατηρήσεων, ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking - Citi, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για το γεγονός ότι συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ειδικότερα, εστίασε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Τέλος, αναγνώρισε τη στάση του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι κατά την περίοδο της πανδημίας ο κόσμος και η οικογένειες έπραξαν το σωστό για να προφυλάξουν ο ένας τον άλλο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.