ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος-Μείωση ενοικίων: Άμεσα και αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά του ΥΠΟΙΚ

13:35 - 16 Δεκ 2020 | Οικονομία
Ρέτσος-Μείωση ενοικίων: Άμεσα και αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά του ΥΠΟΙΚ
Με θετικό τρόπο σχολιάζει τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος.

«Άμεσα και αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά του ΥΠΟΙΚ και του @cstaikouras στο εύλογο αίτημα του τουρισμού. Μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να μην έχουν τυπικά κλείσει με κρατική εντολή, ουσιαστικά όμως δε λειτουργούν λόγω lockdown και απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Ρέτσος.

{https://twitter.com/YARetsos/status/1339149753662251008}

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δ. Κορωνάκης, νομικός σύμβουλος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BaReCa δήλωσε πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση με αφορμή έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων σχετικά ότι: «Για να υπάρξει το ‘φάρμακο’, θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εστίαση. Τα προβλήματα της εστίασης προφανώς είναι και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι λοιποί φόροι στο αλκοόλ, αλλά και γενικότερα η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες». Μάλιστα σε σχέση με την εστίαση ζήτησε αναστολή εξώσεων.

Στο μεταξύ πολλαπλασιαστικά οφέλη αναμένεται να έχει μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με όσα ανέφεραν παράγοντες όλης της αλυσίδας αξίας κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για τον κλάδο με αφορμή παρουσίασης έρευνας του ΙΟΒΕ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη και τον πρώτο υψηλότερο εντός ΕΕ-27, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 1.500 ευρώ υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών γεγονός που ενισχύει και τα φαινόμενα λαθρεμπορίας.

«Το ισοζύγιο που θα προκύψει από τη μείωση των φόρων θα είναι θετικό σε απασχόληση και φόρους» ανέφερε ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) τονίζοντας ότι πρέπει «να παρθούν αποφάσεις και να στηριχθεί ο κλάδος της HORECA για να επανέλθει ο κόσμος».

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ η πτώση φέτος θα φτάσει το 40%, ως αποτέλεσμα των γενικών απαγορευτικών στην εστίαση και τη διασκέδαση και το αδύναμο τουριστικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ισίδωρο Ρεβάχ, πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης για τον κλάδο, το σύνολο της αγοράς σε αξία το 2019 υπολογίζεται σε αξία στο 1 δις.ευρώ. Η περυσινή χρονιά επρόκειτο κατά τον ίδιο, για την πρώτη με θετική πρόσημο (+8%) κατά την τελευταία δεκαετία, όπου αγορά αλκοολούχων υπέστη αθροιστικά μείωση κατά 38%-40%.  Μάλιστα για φέτος αναμενόταν μια δεύτερη χρονιά ανόδου και σταθεροποίησης της αγοράς.

Τη διάσταση της ανταγωνιστικότητας τουριστικού πακέτου ανέδειξε ο Γιώργος Βερνίκος μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που επισήμανε ότι εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού υπάρχει  ανάγκη να μείωσης φόρων. «Χρειάζονται ανταγωνιστικοί συντελεστές ΕΦΚ σε σχέση με άλλους προορισμούς» τόνισε και ανέδειξε και το θέμα της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων σημειώνοντας ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι πρεσβευτές της χώρας. «Η διασκέδαση και το φαγητό είναι βασικό στοιχείο το τουριστικού προϊόντος. Έχουμε καλό όνομα, συμβάλλει θετικά στο προϊόν» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση  της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, οι εκπρόσωποι της αγοράς έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα κλάδο ο οποίος εισέφερε 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2019, ενώ υποστηρίζει 66 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.