ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Οι βασικές... διαταραχές της οικονομίας-Αντέχουν εξαγωγές, απασχόληση

17:37 - 18 Δεκ 2020 | Οικονομία
Eurobank: Οι βασικές... διαταραχές της οικονομίας-Αντέχουν εξαγωγές, απασχόληση
Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της διαταραχής στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 περιγράφει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την οικονομία.

Σύμφωνα με την τράπεζα, τα πιο βασικά χαρακτηριστικά διαταραχής της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία είναι τα εξής:

1ον η ταυτόχρονη αρνητική επίδραση στη ζήτηση και στην προσφορά,

2ον ο πολύ μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας,

3ον η άμεση αποτύπωση της υγειονομικής κρίσης στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας και των εθνικών λογαριασμών,

4ον η συμμετρική, σε γενικές γραμμές, φύση της διαταραχής σε παγκόσμιο επίπεδο,

5ον ο χαμηλότερος βαθμός ευαισθησίας του τομέα των αγαθών στην πανδημία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο των υπηρεσιών και 6ον η σχετικά μικρή μεταβολή του ποσοστού ανεργίας.

Από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, τα 2 τελευταία, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών και της έρευνας εργατικού δυναμικού που δημοσίευσε πρόσφατα η ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, παρουσίασαν ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με την τελευταία παρατήρηση, ήτοι του Οκτωβρίου 2020, ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3,4% από 4,3% τον Οκτώβριο 2019. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, ο ρυθμός μεταβολής παρέμεινε θετικός στο 1,7% από 5,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά -45,8% (-78,2% στις τουριστικές εισπράξεις).

Τέλος στο πεδίο της αγοράς εργασίας, το ποσοστό ανεργίας, παρά τη μεγάλη ύφεση στην οικονομία, μειώθηκε στο 16,2% του εργατικού δυναμικού το 3ο τρίμηνο 2020 από 16,4% το 3ο τρίμηνο 2019. Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και η αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού συνέβαλλαν σε έναν βαθμό σε αυτό το αποτέλεσμα. Ζητούμενο παραμένει ωστόσο, το πώς θα αντιδράσει η αγορά εργασίας και το πώς θα κινηθεί το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα όταν πραγματοποιηθεί άρση των προστατευτικών μέτρων της απασχόλησης και όταν λόγω της ομαλοποίησης των συνθηκών πολλά άτομα που ταξινομούνται σήμερα στον μη ενεργό πληθυσμό αναζητήσουν ξανά εργασία και επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.