ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προθεσμίες για κάλυψη τεκμηρίων, δήλωση αναδρομικών και καταβολές φόρων

10:55 - 24 Δεκ 2020 | Οικονομία
Φορτωμένο είναι το φορολογικό ημερολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς σειρά εκκρεμοτήτων λήγουν τις μέρες αυτές.

Δόσεις φόρου Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, αλλά και μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις  ληξιπρόθεσμων χρεών είναι στη σειρά ενώ πολλοί φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τις  ανείσπρακτες αποδοχές ή αναδρομικά που πήραν τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα φορολογούμενοι με ανείσπρακτες αποδοχές ή αναδρομικά  θα πρέπει είτε  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να πάνε οι ίδιοι στις Δ.Ο.Υ ή να στείλουν με email ή με κούριερ, προκειμένου να υποβάλουν:

-Χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019,

-Για αναδρομικά που δεν δηλώθηκαν και εισπράχθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια

-Δηλώσεις για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που δεν είδαν φέτος παρά τη μείωση τζίρου που έχουν υποστεί λόγω πανδημίας.

Επιπλέον μετά και τις ρυθμίσεις που έχουν περάσει όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις για για τις 100-120δόσεις και πλήττονται από την πανδημία θα μπορέσουν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα καταβάλλοντας τη δόση Δεκεμβρίου.

Δεν αγωνιούν ωστόσο οι κάτοχοι οχημάτων καθώς η προθεσμία για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 ή να «καταθέσουν» ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους έχει παραταθεί μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβληθούν και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών.

Αναλυτικά το φορολογικό ημερολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπει τα εξής:

1.       Κατάθεση τροποιητικής  δήλωσης για τη μείωση της  προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση που με την υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης δεν έχει υπολογιστεί η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου έτους 2019,

2.       Φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρου για εισοδήματα που είχαν εισπράξει το 2014 τα οποία δεν είχαν δηλώσει το 2015 ο οποίος υπολογίστηκε κατ΄ εκτίμηση έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν χειρόγραφη φορολογική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

3.       3. Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2017: Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφη τροποποιητική φορολογική δήλωση, από εργαζόμενους που τους καταβλήθηκαν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το έτος 201.

4.       4.Μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του έτους για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις αμοιβές από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ.

5.       5.  Όσοι πλήττονται από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να υποβάλουν αίτηση επανένταξης πληρώνοντας ταυτόχρονα τη δόση του Δεκεμβρίου.

6.       . Υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στην αλλοδαπή κατά το προηγούμενο έτος.

7.       Μέχρι τέλος του έτους υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. οι φορολογικές δηλώσεις από τους κληρονόμους αποβιωσάντων το 2019.

8.       Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 λάθη και παραλείψεις των δηλώσεων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια των μηνών Μαρτίου - Αυγούστου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλωθεί η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου.

9.        Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα με άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2020.

10.   Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2020.

11.   Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του φετινού λογαριασμού του φόρου εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το Φεβρουάριο 2021 υπάρχει περιθώριο για τις δηλώσεις  κληρονομικές και γονικές παροχές που έληγαν εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020 παρατείνονται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η παράταση αυτή ισχύει και για γονικές παροχές χρηματικών ποσών για κάλυψη τεκμηρίων. Επίσης στα τέλη κυκλοφορίας η προθεσμία για την πληρωμή τους και την ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.