ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιφνιδιάστηκαν έμποροι και... υπουργοί από το νέο σκληρο lockdown

18:11 - 02 Ιαν 2021 | Οικονομία
Αιφνιδιάστηκαν έμποροι και... υπουργοί από το νέο σκληρο lockdown
Έκπληκτος δηλώνει ο εμπορικός κόσμος από την απόφαση της κυβέρνησης να ξανακλείσει όλες τις επιχειρήσεις -πλην των σούπερ μάρκετ- και να επιβάλλει μέτρα σκληρού lockdown.

Η έστω μικρή ανάσα του click away και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων είχαν δώσει έναν κάποιο ρυθμό στην αγορά που τώρα κόβεται απότομα κι ενώ υπήρχε η ελπίδα για περαιτέρω σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Από κυβερνητικά στελέχη είχε, άλλωστε, ανοίξει η κουβέντα για ραντεβού ακόμα και εντός καταστημάτων, αλλά και για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε περιοχές με λίγα κρούσματα. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση αποφάσισε οριζόντιο lockdown σε ολόκληρη την Ελλάδα και κατάργηση ακόμα και του click away.

Η απόφαση αιφνιδίασε μάλλον ακόμα και κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις Πέτσα, δήλωνε στον ΣΚΑΪ θετικός τόσο για το click inside, όσο και για το άνοιγμα σε ζώνες. Και φυσικά δεν ήταν μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πολλοί υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί συζητούσαν τις τελευταίες ημέρες για περαιτέρω χαλάρωση. Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε πως η χαλάρωση μπορεί να έρθει, μόνο αν προηγηθούν σκληρά μέτρα.

Συνεπώς, όποιες σχετικές ιδέες για λειτουργία της αγοράς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μετατίθενται τώρα για μετά τις 11 Ιανουαρίου, όταν και λήγει το νέο lockdown.

Η αβεβαιότητα βέβαια είναι τεράστια, όπως και η απογοήτευση των εμπόρων, που ζητούν από την κυβέρνηση περαιτέρω μέτρα στήριξης. Τονίζουν πως ο τζίρος των γιορτών ήταν πολύ μικρός, ενώ τα νέα μέτρα "κόβουν" και περιθώρια κέρδους που θα υπήρχαν ιδιαίτερα ενόψει της γιορτής του Αγίου Ιωάννη.

Τα πρακτικά προβλήματα

Υπάρχουν βέβαια και τα πρακτικά προβλήματα, με προγραμματισμένες παραλαβές από τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away. Περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν και όσοι έχουν προγραματισμένες παραλαβές, θα πρέπει είτε να επικοινωνήσουν με τα καταστήματα για να παραλάβουν εντός της ημέρας, είτε να κάνουν υπομονή και να επαναπρογραμματίσουν την παραλαβή για μετά τις 11 Ιανουαρίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:48 - 02 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.