ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «σταθμοί» των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας το 2021

14:30 - 05 Ιαν 2021 | Οικονομία
Οι «σταθμοί» των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας το 2021
Στις 22 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2021, με την Ελλάδα να έχει κρυφές ελπίδες για αναβαθμίσεις.

Το 2020, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch, DBRS) διατήρησαν την αξιολόγηση τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Υποβάθμισαν, ωστόσο, την 12μηνη προοπτική της οικονομίας, από "θετική” σε "σταθερή” λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

Η Moody’s έκανε από τη μεριά της την έκπληξη και αναβάθμισε την ελληνική οικονομία με σταθερή όμως την προοπτική για το επόμενο 12μηνο. 

Το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης για το 2021 δεν θα έλεγε «όχι» σε κάτι ανάλογο.

Η Fitch, η οποία διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade) έχει προγραμματίσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης για τις 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο για τις 16 Ιουλίου.

Τη «σκυτάλη» θα πάρει στις 19 Μαρτίου η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα με BB (low), δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Ο οίκος θα επανέλθει στις 17 Σεπτεμβρίου και αν έχει πάει καλά ο τουρισμός, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ευχάριστη έκπληξη.

Η S&P Global Ratings θα πραγματοποιήσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης στις 23 Απριλίου και το δεύτερο στις 22 Οκτωβρίου. Σημειωνεται ότι η S&P τηρεί υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, καθώς περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6,8% για το 2021.

Τέλος, η Moody’s που αναβάθμισε στο Ba3 τον περασμένο Νοέμβριο την Ελλάδα, θα επαναξιολογήσει τη χώρα  μας στις 21 Μαΐου, ενώ θα κλείσει τις αξιολογήσεις της χρονιάς στις 19 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι, αλλά θεωρείται δεδομένο πως «καλοβλέπει» το ενδεχόμενο αναβαθμίσεων σε όσες αξιολογήσεις γίνουν εντός του β’ εξαμήνου του 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 05 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.