ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται πρόγραμμα «Γέφυρα» και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

09:07 - 08 Ιαν 2021 | Οικονομία
Έρχεται πρόγραμμα «Γέφυρα» και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη στήριξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να επιδοτηθούν οι δόσεις των δανείων τους.

Το σχέδιο για ένα πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» βρίσκεται σε φάση εισηγήσεων και προθέσεων, ενώ οι όποιες σκέψεις για νέο πρόγραμμα θα συζητηθούν με τους θεσμούς τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να θεωρείται βέβαιη η έγκριση των δανειστών.

«Η “Γέφυρα” είναι ουσιαστικά η χρηματοδότηση που δίνει η επιδότηση, ο κρατικός προϋπολογισμός σε “πράσινα” και “κόκκινα” δάνεια (ενήμερα και μη ενήμερα) έτσι ώστε για 9 μήνες να μπορέσουν να βγάλουν από πάνω τους οι πολίτες το μεγάλο βάρος της πληρωμής των δόσεων. Υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να στηριχθούν όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντική πτώση του τζίρου τους και παράλληλα έχουν κάποιο δάνειο είτε «κόκκινο» είτε «πράσινο».

Οι δανειολήπτες εξαιρούνται από το πρόγραμμα για τα πληττόμενα νοικοκυριά, που τέθηκε σε ισχύ το 2020. Το «Γέφυρα ΙΙ» αναμένεται να προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου για διάστημα 9 μηνών, όπως ισχύει και με το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2020 έληξε και το «μορατόριουμ» της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής δανείων για όσους εντάχθηκαν στο μέτρο στην αρχή της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση του Ιανουαρίου, ακόμα και αν συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Οι τρέχουσες πληρωμές

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων η αποζημίωση 50% για τις απώλειες ενοικίων του Νοεμβρίου. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα και οι αποζημιώσεις για το Δεκέμβριο.

Τον Μάρτιο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα «τρέξει» ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα αφορά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.

Εν τω μεταξύ στο τέλος του μήνα αναμένεται η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το μέτρο αφορά μεταξύ άλλων δικηγόρους, λογιστές, γιατρούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 100.000 άτομα, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και εφόσον ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ, τότε θα μπει το κριτήριο της μείωσης τζίρου.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.