ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oxford Economics: Η μετάλλαξη υπερτερεί των εμβολιασμών-Κίνδυνος νέας ύφεσης

17:47 - 08 Ιαν 2021 | Οικονομία
Oxford Economics: Η μετάλλαξη υπερτερεί των εμβολιασμών-Κίνδυνος νέας ύφεσης
Για κίνδυνο νέας ύφεσης στην ευρωζώνη κάνει λόγο στην πρώτη ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2021 η Oxford Economics.

Παρά την έναρξη των εμβολιασμών, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης μιλά για ξεκίνημα με ύφεση στο έτος και κίνδυνο να επιδεινωθούν οι συνθήκες ταχύτατα, αν συνεχιστεί η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του κορονοϊού. 

Επιπλέον, η Oxford Economics σημειώνει ότι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα καθιστά χειρότερο των εκτιμήσεων το ξεκίνημα του 2021.

Αναφέρει παράλληλα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της καθώς αναμένει συνέχιση των lockdown για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Πλέον εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο του 2021 θα διατηρηθεί αμετάβλητο σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020, ενώ πριν από ένα μήνα προβλέπαμε ανάπτυξη 1%», τονίζει ο οίκος.

Κίνδυνος ανά πάσα στιγμή

Προσθέτει δε, ότι η εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους του covid-19 στην Ευρώπη συνεπάγεται ότι η επιδείνωση του κλίματος μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και μάλιστα πολύ απότομα. Αν οι χώρες της Ευρωζώνης ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας και επιβάλλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, το α’ τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί ξανά.

Η Oxford Economics επισημαίνει ότι ενώ οι κίνδυνοι ήταν σχεδόν ουδέτεροι τον Δεκέμβριο, μετά τα θετικά νέα για τα εμβόλια, η εμφάνιση της «βρετανικής μετάλλαξης» του κορονοϊού αυξάνει εκ νέου τους κινδύνους.

Και ενώ στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο οίκος εκτιμά ότι είναι αδύνατο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία, η ταχεία εξάπλωση σε ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, υποδεικνύει ότι δεν αποκλείεται να έχουμε ξανά πολύ αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, όπως ύφεση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στο α’ τρίμηνο.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στα τέλη του 2020 όμως ο ρυθμός με τον οποίο εμβολιάζονται οι πληθυσμοί είναι ακόμη πολύ αργός καθώς με τις σημερινές ταχύτητες θα χρειαστεί ολόκληρο το 2021 για να εμβολιαστούν όλοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:14 - 08 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.