ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λήγει η παράταση για τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

07:56 - 19 Ιαν 2021 | Οικονομία
Λήγει η παράταση για τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5
Λήγει σήμερα (19/1) η παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την προθεσμία υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και για τη διόρθωση λαθών σε στοιχεία που έχουν υποβληθεί για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης συνολικά θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Στην προηγούμενη φάση 448.203 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 2,1 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 προς τους δικαιούχους του προγράμματος, με το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος, ενώ έχει διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει συμψηφισμός με την ενίσχυση, που ενδεχομένως έχει ληφθεί από τον προηγούμενο κύκλο.

Όσοι δικαιούχοι έχουν λάβει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο, αυτή θα ενσωματωθεί στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί και το τελικό ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν μέσω του 5ου κύκλου του προγράμματος.

Σε σχέση με το κριτήριο τζίρου, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα «κλειδώσει» μετά την επεξεργασία των στοιχείων. Ο πήχης πάντως που είχε τεθεί στις προηγούμενες επιστρεπτέες ήταν να υπάρχει απώλεια τουλάχιστον 20% στην περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Επίσης, δεν αποκλείεται να γίνει συμψηφισμός με τα επιδόματα αναστολής των εργαζομένων ή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης φάσης, αλλά και να μπει ένα «ταβάνι» στις χορηγούμενες επιδοτήσεις. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη μετατροπή μέρους των ποσών των τριών πρώτων φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδοτήσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ανεξάρτητα με το αν θα έχει ανοίξει πλήρως η αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.