ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητείται «συνταγή» σωτηρίας για τουρισμό-εστίαση-πολιτισμό-ψυχαγωγία

08:24 - 21 Ιαν 2021 | Οικονομία
Αναζητείται «συνταγή» σωτηρίας για τουρισμό-εστίαση-πολιτισμό-ψυχαγωγία
Το φάσμα των λουκέτων και της εκτίναξης της ανεργίας λόγω του παρατεταμένου «απαγορευτικού» που έχει επιβληθεί στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού είναι πιο κοντά παρά ποτέ, καθώς ουσιαστικά οι κλάδοι αυτοί για το μισό 2020 παρέμειναν κλειστοί, ενώ για το 2021 και πάλι είναι δυσοίωνο το πότε θα ξεκινήσουν.

Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, 3,2 δισ. ευρώ λιγότερα μπήκαν στα ταμεία επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων το γ’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ το γ’ τρίμηνο (Ιουλ – Σεπ) 2020 ανήλθε σε 1.558.171.593 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 61,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 4.034.094.834 ευρώ. Ουσιαστικά είναι το τρίμηνο που λειτούργησε ο τουρισμός. Εξαίρεση στην εικόνα αποτελεί η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας που είχε αύξηση 0,6%.

Επίσης στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 2.298.824.542 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (0,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Στο μεταξύ για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 42.228.657 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 63,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 114.592.623 ευρώ.

Στο φόντο αυτό χτες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους του κλάδου.

Η στήριξη του κλάδου του τουρισμού –με δεδομένο το ειδικό του βάρος στην ελληνική οικονομία αλλά και το πολύ μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά τόσο τα γενικής εφαρμογής υποστηρικτικά μέτρα (αναστολές συμβάσεων εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών), όσο και τις πρωτοβουλίες που είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τον μηχανισμό για την επιδότηση αποζημίωσης των αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας για το 2020.

«Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη όσο και επείγουσα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε όχι μόνο έναν απολογισμό της κατάστασης και των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων του κράτους, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για τις δράσεις των επόμενων μηνών, οι οποίες βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και του προγράμματος εμβολιασμών όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του εργασιακού νομοσχεδίου –με έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας- και προανήγγειλε ότι θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τονίζοντας ότι προσβλέπει στις προτάσεις του ΣΕΤΕ κατά την εκπόνησή του, με δεδομένη και την μεγάλη εμπειρία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου (ΙΝΣΕΤΕ) σε αυτά τα θέματα.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου.

Στο τραπέζι επίσης είναι η ένταξη επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων σε προγράμματα στήριξης αλλά και σε στοχευμένες δράσεις όπως διεφάνη από τις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχαν εκπρόσωποι φορέων με το Χ. Σταϊκούρα και τον Α. Γεωργιάδη.

Από τη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών καταγράφηκε η διάθεση από το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το οποίο θα καλυφθούν και οι επιχειρήσεις στην εστίαση. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σε περίπου 15 ημέρες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζήτησαν, πάντως επίσης, στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

«Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Να σημειωθεί ότι η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει- άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται γύρω στους 330.000 άνθρωποι. Ήδη υπάρχει εικόνα ότι το 20-30% των επιχειρήσεων αυτών δε θα ανοίξουν καθώς σε ειδικές κατηγορίες του κλάδου το κτύπημα είναι ήδη συντριπτικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι επιχειρήσεις catering, οι αίθουσες δεξιώσεων, τα κτήματα βιώνουν απώλειες άνω του 90%. Αναμφίβολα, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το Δεκέμβριο στέλνουν ένα πρώτο σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε αύξηση των ανέργων κατά περίπου 28.000 άτομα, ενώ σε σύγκριση με πέρσι η αύξηση είναι της τάξης των 53.000.

Στο μεταξύ ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και θέμα: «Ως πότε οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό θα αδικούνται από την Κυβέρνηση;»

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Μεταξύ των πολλών κλάδων που αφέθηκαν στην τύχη τους, ο επισιτισμός και ο τουρισμός επλήγησαν ανεπανόρθωτα, με το Υπουργείο Εργασίας να σφυρά αδιάφορα, αντί να αφουγκράζεται τις αγωνίες των εργαζομένων και να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους.

- Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κωλυσιεργία στην εξέταση των αιτήσεων και στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ.

- Εργαζόμενοι που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται χωρίς δουλειά, δεν έχουν λάβει ακόμα το επίδομα που θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Σημειωτέον σε επίπεδο Κρήτης δεν έχουν ακόμα εξεταστεί οι αιτήσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες αγγίζουν τις 24.000, αλλά ούτε και οι αιτήσεις του Δεκεμβρίου, που φτάνουν τις 12.000.

- Επιπλέον, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε τα δέοντα ώστε να αναγνωριστεί η συλλογική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό ως υποχρεωτική, κάτι το οποίο όχι μόνο συνεπάγεται επιπτώσεις στο εργασιακό τοπίο εν γένει αλλά συνέβαλε στην απώλεια δικαιώματος επαναπρόσληψης και μονομερούς αίτησης υπαγωγής στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.