ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Κίνδυνος «λουκέτου» για 100.000 επιχειρήσεις μετά την πανδημία

15:46 - 21 Ιαν 2021 | Οικονομία
Μίχαλος: Κίνδυνος «λουκέτου» για 100.000 επιχειρήσεις μετά την πανδημία
Την ανάγκη τόσο για μερική διαγραφή χρέους των χωρών – μελών της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα μετακυλιστεί στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, όσο και για την υλοποίηση από μέρους της ΕΕ της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του κ. Μίχαλου στο δίκτυο Euractiv:

«Βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση σε όλη τη διάρκεια των λοκντάουν που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Και φυσικά η ζημιά που θα προκληθεί από το πρώτο και το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ βαριά ώστε να είναι οι ΜμΕ σε θέση να συνεχίσουν», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

«Τώρα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε επίπεδο επιμέρους κυβερνήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το θέσουμε σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «θα είναι αδύνατο για τις ΜμΕ –όταν επιστρέψουν στη κανονικότητα– να τα βγάλουν πέρα με τα τρέχοντα έξοδα, καθώς και με το κόστος που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι μελέτες δείχνουν πως αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης μετά την πανδημία, από 80.000 έως 100.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο δια παντός».

Ο κ. Μίχαλος, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Eurochambres), έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία «συγχώρεσης χρέους» με τους ομολόγους του σε επίπεδο ΕΕ, και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες. Όπως ανέφερε, ιδίως μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί βαρύτατα από την COVID-19, πρέπει να θέσουν το ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ.

«Ακόμα και η Γερμανία συνειδητοποιεί τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινότητα των μικρών επιχειρήσεών της. Τα δε σχόλια και οι παρατηρήσεις που δέχομαι από τους συναδέλφους μου στη Γερμανία είναι θετικά», πρόσθεσε.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε πραγματικά να θέσουμε αυτό το μείζον ζήτημα στη θεματολογία μιας συνόδου κορυφής».

Τον Μάρτιο του 2020 ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε γράψει στους Financial Times ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες πολέμου και ότι μέρος του ιδιωτικού χρέους πρέπει να διαγραφεί προκειμένου να είναι η οικονομία σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε επίσης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια πρόταση η οποία τέθηκε επί τάπητος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

«Πρέπει να επισημάνω ότι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πολύ λογική. Πρόκειται για ένα σωστό μέτρο που παρέχει ουσιαστική προφύλαξη από υγειονομικές απειλές στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Πρόσθεσε, δε, ότι άπαξ και βρεθεί λύση σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο των επισκεπτών, όσο και των ντόπιων σε κάθε χώρα.

«Ιδίως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, όπου τουλάχιστον στο ορατό μέλλον ο τουρισμός και η φιλοξενία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικούς κλάδους από πλευράς ΑΕΠ», ανέφερε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.