ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόρμουλα για «μπόνους» ενίσχυσης κλειστών επιχειρήσεων με την Επιστρεπτέα 5

09:19 - 22 Ιαν 2021 | Οικονομία
Φόρμουλα για «μπόνους» ενίσχυσης κλειστών επιχειρήσεων με την Επιστρεπτέα 5
Τη διαμόρφωση ενός ειδικού αλγορίθμου, που θα πριμοδοτεί στην Επιστρεπτέα 5, τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές και μετά τις 18 Ιανουαρίου, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Άλλωστε για το θέμα δείχνει κατανόηση το υπουργείο Οικονομικών κάτι που αναγέρθηκε από τον αρμόδιο υπουργό στις επαφές τις προηγούμενες μέρες με τον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθηματικός τύπος που θα επιλεγεί θα έχει υψηλότερους συντελεστές βαρύτητας και θα αυξάνει το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, σε σχέση με τους κλάδους που άνοιξαν.

Άλλωστε μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι η προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και ότι «οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη» είναι προφανές ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους μένουν κλειστοί.

Βέβαια τα διαθέσιμα χρήματα δεν είναι απεριόριστα γι' αυτό και χτες ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το στίγμα.

«Είχαμε πάνω από 700 χιλιάδες αιτήσεις, δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί τελικά θα είναι δικαιούχοι γιατί μπορεί κάποιοι να μην έχουνε μείωση τζίρου ή να μην είχανε τζίρο αναφοράς αυτόν που βάλαμε στον νόμο. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται, προσδοκούμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά στους δικαιούχους και προβλέπουμε τον Μάρτιο 6η επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 90,1 και ερωτώμενος για την εστίαση, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Aυτό το οποίο προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση που κάναμε, ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση γιατί πράγματι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί, αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται».

Σχετικά με την προοπτική να υπάρξουν μειώσεις των ενοικίων και τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για τον Μάρτιο, γι’ αυτό το θέμα θα θέλαμε να δούμε ποιοι κλάδοι θα λειτουργούν τον Φεβρουάριο. Το αφήνω ανοιχτό, αλλά αν ένα μαγαζί έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο και συνεχίζει να λειτουργεί καλά και τον Φεβρουάριο θα αρχίζουμε να περιορίζουμε κάποιες βοήθειες προς την επιχείρηση γιατί αρχίζει να πατάει στα πόδια της και θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει τον Ιανουάριο και μπορεί να μην ανοίξουν τον Φεβρουάριο». Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «έχει γίνει σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των οποίων είναι τώρα στα 32,5 δισ. ευρώ και πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια που έχουν επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Σε σχέση πάντως με την νέα δόση Επιστρεπτέας δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση όσον αφορά το ποσοστό του «κουρέματος» (δηλαδή το 50% επί του ποσού που θα αποδοθεί θα είναι κοινό για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις), ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον υπολογισμό του ποσού που θα δικαιούται τελικώς η κάθε πληττόμενη επιχείρηση με πρόθεση ενίσχυσης των κλειστών λόγω κυβερνητικών αποφάσεων.

Στο μεταξύ στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με την κυβέρνηση, από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες το μόνο που αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στα πρακτορεία απασχολούνται περίπου 20.000 εργαζόμενοι, ενώ η επαναλειτουργία τους εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και για την πληρωμή των λογαριασμών από ανθρώπους που συνωστίζονται στις τράπεζες καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 22 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.