ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Προσοχή στα νέα χρέη στη μετά Covid-19 εποχή

23:36 - 22 Ιαν 2021 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Προσοχή στα νέα χρέη στη μετά Covid-19 εποχή
Στους κινδύνους που θα δημιουργηθούν από την αύξηση του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, συνιστώντας προσοχή στην ανάληψη νέων χρεών όταν ξεπερασθούν οι οικονομικές συνέπειες της COVID-19.

Λαμβάνοντας τη μεγάλη αβεβαιότητα που απαιτεί κάποια αποθέματα, «θα συνιστούσα μία προσεκτική στάση όσον αφορά τη συνέχιση δημόσιων δαπανών που χρηματοδοτούνται με χρέος, μόλις ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες της COVID-19», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το συσσωρευμένο χρέος πρέπει να μειωθεί όταν το επιτρέψουν οι μακροοικονομικές συνθήκες, διατηρώντας φιλικές στην ανάπτυξη δημόσιες δαπάνες για να διασφαλισθούν τα αναγκαία μακροχρόνια αναπτυξιακά οφέλη.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε πέρυσι στο 100% του ΑΕΠ από 86% το 2019 και έκανε λόγο για τρεις παράγοντες που είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τη δυναμική του στο μέλλον:

  • Πρώτον, η σημαντική αύξηση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και ο κίνδυνος ένα σημαντικό μέρος της να περάσει στο δημόσιο χρέος.

  • Δεύτερον, το πιο μακροπρόθεσμο κόστος της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης του πληθυσμού που δεν λαμβάνεται υπόψη στις αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

  • Τρίτον, οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του μόλις αρθεί η μειωθεί η έκτακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.