ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Στη Βουλή η ρύθμιση για την επιδότηση παγίων-Τι περιλαμβάνει

15:13 - 25 Ιαν 2021 | Οικονομία
Σκυλακάκης: Στη Βουλή η ρύθμιση για την επιδότηση παγίων-Τι περιλαμβάνει
Περίπου 360.000 με 370.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν τελικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Real Fm ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, υποστηρίζοντας πως το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 1,5 δις ευρώ.

Παράλληλα ο κ.Σκυλακάκης υπογράμμισε πως οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα και ότι θα ολοκληρωθούν στις επόμενες 10-15 ημέρες.

Επίσης σημείωσε ότι σήμερα πάει στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση μέχρι 3 εκατ. των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων.

Θα αλλάξει ο τρόπος στήριξης

Ο κ.Σκυλακάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της μια σειρά από εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αν και σημείωσε πως θα αλλάξει ο τρόπος στήριξης του όσο προχωράμε προς το τέλος της κρίσης.

«Θα χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία εργαλείων γιατί έχουμε και μια μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων.

Καταρχάς θα έρθει το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με επιδότηση πάγιων δαπανών, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 3 εκατ. ευρώ αφού αφαιρεθούν οι προηγούμενες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις. Θα έρθει σήμερα η διάταξη στη Βουλή.

Η επιδότηση θα αφορά μεταξύ άλλων σε ΔΕΚΟ, ενέργεια, ενοίκια, μισθοδοσία αφαιρουμένων των αναστολών» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση και το πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ:

- Το καθεστώς τέτοιων ενισχύσεων ισχύει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μέρους της εν λόγω περιόδου («επιλέξιμη περίοδος»)·

- Η ενίσχυση χορηγείται βάσει καθεστώτος σε επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019

- Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη (δηλαδή έσοδα μείον μεταβλητές δαπάνες) κατά την ίδια περίοδο ούτε από άλλες πηγές, όπως ασφάλιση, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης ή στήριξη από άλλες πηγές

- Η ένταση της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 70 % των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών, με εξαίρεση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου η ένταση ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 90 % των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών.

- Οι ζημίες των επιχειρήσεων, όπως εμφανίζονται στις καταστάσεις κερδών και ζημιών τους, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου θεωρείται ότι συνιστούν μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες. Οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται βάσει των προβλεπόμενων ζημιών, ενώ το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται μετά την πραγματοποίηση των ζημιών βάσει ελεγμένων λογαριασμών ή, με κατάλληλη αιτιολόγηση που θα παράσχει το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν (για παράδειγμα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά ή το μέγεθος συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων), βάσει φορολογικών λογαριασμών. Κάθε πληρωμή που υπερβαίνει το τελικό ποσό της ενίσχυσης, θα ανακτάται.

- Η συνολική ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, αν και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για αύξηση. Η ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ονομαστική αξία των εν λόγω μέτρων δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 3 εκατ. Ευρώ ανά επιχείρηση. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης·

- Οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του μέτρου αυτού δεν σωρεύονται με άλλες ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες

- Η ενίσχυση δεν μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, που ήταν ήδη προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.