ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόλογο: Έξοδος με στόχο τους ποιοτικούς επενδυτές και ιταλική χροιά

08:29 - 27 Ιαν 2021 | Οικονομία
Ομόλογο: Έξοδος με στόχο τους ποιοτικούς επενδυτές και ιταλική χροιά
Με στόχο τους «ποιοτικούς» επενδυτές ανοίγει σήμερα (27/1) το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου, την πρώτη που γίνεται φέτος. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σταθμίζει έτσι τις αγορές μετά μια από την επιτυχημένη κίνηση των προηγούμενων ημερών, με το swap του 30ετούς με τις δυο συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της έκδοσης είναι να αντληθούν περίπου 2,5 - 3 δισ. ευρώ, ωστόσο ο τελικός «λογαριασμός» θα καθοριστεί από τη ζήτηση και το προφίλ των επενδυτών.

Σε σχέση με την απόδοση του νέου 10ετούς, που θα καθορίσει και τη συνέχεια της «καμπύλης» του χρέους, αυτό θα εξαρτηθεί από το εύρος και την ποιότητα των προσφορών. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με 10ετές και απόδοση 1,568%. Επίσης το reopening του Σεπτεμβρίου πήρε άλλα 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,187%. Προφανώς μια απόδοση κάτω από το 1% θα κριθεί ως ένα θετικό δείγμα, σε μια περίοδο που η «ομπρέλα» της ΕΚΤ έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε πολλές περιπτώσεις σε αρνητικό επίπεδο.

Όπως πάντως προαναφέρθηκε, η συμμετοχή επενδυτών μακράς πνοής όπως ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, επενδυτικούς οίκους και διαχειριστές κεφαλαίων του εξωτερικού αντί καιροσκοπικά funds) είναι το βασικό σημείο ενδιαφέροντος την ώρα που οι εξελίξεις στην Ιταλία δημιουργούν μια αναταραχή. Εξ ου και η επιλογή του ΟΔΔΗΧ να βγει στην αγορά την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα τιμολογούνται όπως και τα Ιταλικά.

Άλλωστε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, μαζί με το χρέος της, που όμως είναι σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικό δανεισμό, στρέφει τα φώτα της ανησυχίας στη γειτονική χώρα αφήνοντας περιθώριο στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό το 10ετές συναντά το σημαντικό ενδιαφέρον στη διαδικασία pre-marketing που εκτιμάται πως θα οδηγεί σε προσφορές έως 15 δισ. ευρώ και τελικό επιτόκιο περίπου 0,7%-0,8%.

Τα ποσά, πάντως, που θα συγκεντρωθούν θα κατευθυνθούν στην ενίσχυσης της ρευστότητας και τη συντήρηση του κουμπαρά στο «μαξιλάρι ασφαλείας» 34,5 δισ. ευρώ, που είναι το «μπαζούκας» έναντι πιθανόν κινδύνων αλλά και της κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά.

Υπενθυμίζεται με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε στην αρχή της χρονιάς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια άντλησης ρευστότητας από τις αγορές που κυμαίνονται από 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ύψος των εκδόσεων ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες διεθνείς συνθήκες αλλά και από το αν θα επιλέξει η κυβέρνηση να περιορίσει την έκθεσή της σε έντοκα γραμμάτια ή σε δάνεια στο ΔΝΤ και στον ESM.

Τέλος σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, εκτός από 5 ξένους αναδόχους (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura) συμμετέχει ως ανάδοχος έκδοσης και μία ελληνική τράπεζα (Eurobank).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.