ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Προσβλέπει στην ΕΚΤ για να γεμίσει τον «κουμπαρά» στήριξης

08:25 - 03 Φεβ 2021 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Προσβλέπει στην ΕΚΤ για να γεμίσει τον «κουμπαρά» στήριξης
Με την ασφάλεια που παρέχει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, που σήμερα ανέρχεται 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και την ευχέρεια πρόσβασης στις αγορές λόγω της «ομπρέλας» της ΕΚΤ, η κυβέρνηση ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο των ενισχύσεων της οικονομίας, που όπως φαίνεται θα πρέπει να είναι γενναίες. Άλλωστε μόνο το υβριδικό lockdown, που υπάρχει τώρα, κοστίζει 500 εκατ. ευρώ το μήνα ενώ το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού «απαγορευτικού» ανεβάζει το μηνιαίο λογαριασμό στα 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η ταμειακή διάσταση των μέτρων είναι ένας από τους βασικούς «πονοκεφάλους», καθώς οι πηγές άντλησης πόρων είναι δεδομένες για τη χώρα και αυτές δεν είναι άλλες από τους φόρους, τα κοινοτικά προγράμματα είτε τα έκτακτα λόγω Covid-19 είτε τα μόνιμου χαρακτήρα π.χ. ΕΣΠΑ και ο δανεισμός. Γι’ αυτό άλλωστε και το νέο πακέτο μέτρων, που ήδη έχει ανέβει στο ύψος των 10 δισεκ. ευρώ, σχεδιάζεται να γίνει με πιο στοχευμένο τρόπο, με «ψαλιδίσματα» σε σχέση με τα προηγούμενα. Πάντως πέρυσι σε ταμειακή βάση οι ενισχύσεις έφτασαν τα 18 δισεκ. ευρώ και φέτος μέχρι τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 10 δισεκ. (7,5 δισεκ. ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός).

Πάντως αύριο αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους τα 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει roll over σε έντοκα του δημοσίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ΕΚΤ έχει προβεί το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, σε αγορές κρατικού χρέους άνω των 116 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισεκ. ευρώ ήταν ελληνικό. Συνολικά, δε, από την έναρξη του έκτακτου QE, η ΕΚΤ έχει «μαζέψει» ελληνικά ομόλογα σχεδόν 19 δισεκ. ευρώ, παρέχοντας την «ασπίδα» εκείνη που μαζί με το «μαξιλάρι» δίνει την ευχέρεια πρόσβασης στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος της ΕΚΤ στην όλη προσπάθεια είναι κεντρικός και ίσως ο μόνος τόσο αποτελεσματικός. Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προχτές ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Πελαγίδης, μιλώντας στην ΕΡΑ έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της στην ΕΕ και θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Συνολικά φέτος η χώρα σχεδιάζει να αντλήσει 10-12 δισεκ. ευρώ μέσα στο 2021, εκ των οποίων τα μισά πιθανότατα πριν από το καλοκαίρι. Επίσης χτες δόθηκαν στη χώρα άλλα 728 εκατ. ευρώ από τα χαμηλότοκα δάνεια του προγράμματος SURE ενώ ήδη προβλέπεται μετά και τις σχετικές νομοτεχνικές ρυθμίσεις να μετατραπούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να στηριχθούν κατ’ ευθείαν επιχειρήσεις αλλά και να αξιοποιηθούν οι όροι του για κάλυψη ήδη διενεργηθέντων δαπανών. Βέβαια το θέμα είναι το πότε θα έλθουν τα χρήματα του Ταμείου, που ενώ αποφασίστηκε πέρυσι, ακόμη παραμένει ανενεργό ως προς τις εκταμιεύσεις προς τα κράτη μέλη.

Εν τω μεταξύ σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης θα παίξει ως φαίνεται το ΕΣΠΑ, αλλά και τα React EU στις ενισχύσεις της οικονομίας, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επιδιωχθεί να προστεθούν άμεσα 1,6 δισεκ. ευρώ, που υπάρχει διαθέσιμο μέσω του προγράμματος React EU, αλλά και ένα κονδύλι άνω του ενός δισ. ευρώ που θα προκύψει από το ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΣΠΑ θα στηρίξει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων. Κατά πάσα πιθανότητα επίσης κοινοτικοί θα είναι και οι πόροι για  νέα μέτρα στήριξης για τον χώρο της εστίασης, όπως και του νέου εγγυοδοτικού προγράμματος που ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΑΝ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:58 - 03 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.