ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο «πακέτο μέτρων» ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ-Έμφαση στην εστίαση- Τι περιλαμβάνει

08:05 - 08 Φεβ 2021 | Οικονομία
Νέο «πακέτο μέτρων» ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ-Έμφαση στην εστίαση- Τι περιλαμβάνει
Με την πανδημία να οδηγεί την οικονομία σε ένα κύκλο πλήρους αβεβαιότητας η κυβέρνηση σπεύδει σε λίγη ώρα να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι. Ειδική στόχευση μάλιστα δίνεται στην εστίαση που αυτή την ώρα είναι στην «εντατική» με χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους να είναι στα «καγκελα».

Πρόκειται, δε,  για μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη στήριξη της Οικονομίας για Φεβρουάριο έως Μάρτιο για τα οποία έδωσε μια πρόγευση το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός.

Έτσι προωθείται:

·         Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για επιπλέον ένα μήνα τουλάχιστον, δηλαδή και τον Μάρτιο, για τους κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα και ειδικά την Εστίαση. Παράλληλα προβλέπεται  αφορολόγητη αποζημίωση 80% για τους εκμισθωτές από το κράτος. Επίσης σε πληττόμενους ΚΑΔ αναμένεται να προβλεφθεί «κούρεμα» 60% στο ενοίκιο και κάλυψη από το κράτος στους ιδιοκτήτες του 30% της ζημίας. Το κόστος την κάλυψης των ενοικίων από το κράτος φθάνει τα 65 – 70 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

·         Ολοκλήρωση πληρωμών της Επιστρεπτέας 5 άμεσα, αλλά και επίσπευση της νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6  για το Φεβρουάριο. Παράλληλα προώθηση και νέου έβδομου κύκλου.

·         Παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας Μάρτιο ή και Απρίλιο (ενδεχομένως βάσει πτώσης τζίρου κατά 20% τουλάχιστον και όχι βάσει ΚΑΔ).

·         Συνέχιση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τους πληττόμενους.

·         Ο συνετελεστής  ΦΠΑ 13% στο σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα, θα διατηρηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μεταφορές, θέατρα, σινεμά και το τουριστικό πακέτο, θα καλυφθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου. 

·         Νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, με έμφαση στις επιχειρήσεις που έχουν βιώσιμο χαρακτήρα στη βάση κριτηρίων αναλόγων με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

·         Επιπλεόν επιδότηση 10 ευρώ ανά θέση για θέατρα, σινεμά, χώρους συναυλιών.

·         Καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελ. Επαγγελματίες επισήμονες.

Πάντως ήδη το βάρος στον προϋπολογισμό είναι μεγάλο καθώς εκτιμάται ότι το πρωτογενές άλειμμα τους πρώτους δυο μήνες του 2021 θα φτάσει  το 1,5 δισεκ. ευρώ.

 Πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης για περεταίρω ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο».

Όπως εξήγησε, εντός του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης το 2020 ανήλθε στα 24 δις, ενώ για το 2021, έχουν δοθεί 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, δήλωσε, ότι την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την Πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. «Όλες οι επιχειρήσεις έλαβαν 1000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, πήραν 2000 και 4000 ευρώ αντίστοιχα».

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός οι ίδιες δήλωσαν υψηλότερο τζίρο το 2020 από το 2019».

Ακόμα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην επιστραφούν τμήματα από κάποιες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι «σχεδιάζουμε διάφορα».

Εστίαση

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και στον κλάδο της εστίασης. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, με αβεβαιότητες και προβληματισμούς. Σέβομαι και ακούω τις αγωνίες του κόσμου της αγοράς» είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα τα ενισχυτικά μέτρα έχουν πετύχει.

Η εστίαση, σημείωσε, υπέστη τεράστια ζημιά. «Περίπου το 30% του κλάδου, είχε αύξηση του τζίρου, λόγω του delivery. Το 70% έπαθε τεράστια ζημιά».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το 84% του κλάδους της εστίασης, ήτοι, 64.000 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από την πολιτεία. «Δώσαμε περίπου 1 δις ευρώ στην εστίαση και 1,1 δις στους εργαζομένους της εστίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλη τη ζημιά στην εστίαση. Αλλά είμαι εδώ για να βοηθήσουμε».

Σχετικά με την απαλλαγή των ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο, ξεκαθάρισε, ότι με τα σημερινά δεδομένα το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, άρα συμπεριλαμβάνει και άλλα κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Πάγιες δαπάνες

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας, γνωστοποίησε ότι υπάρχει στο τραπέζι ένα μέτρο στήριξης για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων. « Είναι ένα νέο μέτρο που θα υλοποιήσουμε, το συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού. Αφορά την κάλυψη των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Μάρτιο 2020 και όλο το 2021».

Όπως είπε, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αφορά ποιες θα είναι οι μορφές των δαπανών που θα καλύπτονται αλλά και ποιο θα είναι το ποσοστό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, για το θέμα των επιταγών, ανέφερε, ότι η σχετική διάταξη ψηφίστηκε την Πέμπτη και πήρε ΦΕΚ. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα» σχολίασε, λέγοντας ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ.

Και με αυτά τα δεδομένα πάντως, το κόστος που προκαλεί στον προϋπολογισμό ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων, υπολογίζεται σε σχεδόν 700 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 08 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.