ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καζάνι που βράζει» η εστίαση

13:30 - 08 Φεβ 2021 | Οικονομία
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της δυσαρέσκειας στην εστίαση καθώς βλέπει ότι πέρα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και παρά τις τελευταίες ανακοινώσεις από κυβερνητικής πλευράς ο λογαριασμός δεν βγαίνει λόγω του παρατεταμένου Lock down.

«Πήρα από την Επιστρεπτέα 5 ένα ποσό 4.000 ευρώ που δε φτάνει ούτε για το ρεύμα στα δυο μαγαζιά που διατηρώ» αναφέρει επιχειρηματίας του κλάδου που τονίζει ότι η κατάσταση είναι άκρως οριακή και η ρεαλιστική πιθανότητα για λειτουργία του κλάδου προς το καλοκαίρι οδηγεί στον αφανισμό.

Ουσιαστικά το ζήτημα που τίθεται είναι των λειτουργικών εξόδων σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας κτλ όπου όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον το πώς α καλυφθούν από το νέο εργαλείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αποζημίωση παγίων εξόδων. Βέβαια ο ίδιος επιχειρηματίας εκφράζει την αγωνία του για το πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά καθώς εκτιμά ότι το ποσό των 500 εκ. που φαίνεται ότι θα διατεθεί είναι ανεπαρκές.

Στο μεταξύ η άτυπη συνάντηση,  που είχε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή με επιχειρηματίες του κλάδου φαίνεται να έριξε «λάδι» στη φωτιά. Μάλιστα με μια  σκληρή ανακοίνωση  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ανάφερε ότι «οι παρέες δεν εκπροσωπούν τον Κλάδο» και πως η συνάντηση με επιλεγμένους εστιάτορες έγινε παρακάμπτοντας την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά  για συνάντηση που είχε απευθύνει.  Παράλληλα η Ομοσπονδία αλλά και η ΓΣΒΕΕ σε δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων της αναφέρουν ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν  είναι αρκετά για να μπορέσει να αναταχθεί ο κλάδος μετά το τέλος της πανδημίας και πως αν δεν αποφασιστούν άμεσα γενναία μέτρα  κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι αναπόφευκτα. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν μειώσεις φόρων και για την περίοδο μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, με έμφαση στο ΦΠΑ αλλά και τους ειδικούς φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚΟΠ) που επιβαρύνουν το μίγμα κατανάλωσης (φαγητό και ποτό).

 Η κυβέρνηση

Στο θέμα αναφέρθηκε, πάντως,  ο υπουργός Οικονοικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τις ανακοινώσεις του νωρίτερα δίνοντας έμφαση στο θέμα της στήριξης του κλάδου αλλά και ο υπουργός  Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης  λέγοντας ότι ήδη το υπουργείο σχεδιάζει  μέσα από το ΕΣΠΑ ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της εστιάσεως για την επόμενη μέρα και την επανεκκίνησή της. «Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΕ -των θεσμικών εκπροσώπων της εστιάσεως- υπό τον κύριο Καββαθά. Θα δούμε και τον κύριο Πρωθυπουργό μαζί με την ΠΟΕΣΕ, ενδεχομένως κάποια στιγμή την Τρίτη, εκεί θα γίνει και μια θεσμική συζήτηση για αυτή τη δέσμη μέτρων για την εστίαση και όλα όσα έχουμε λάβει και όλα όσα θα λάβουμε».  Από την πλευρά τους πάντως οι επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής διευκρινίσαν ότι δεν είχε  κανένα θεσμικό  χαρακτήρα  ούτε ατζέντα .

Υπενθυμίζεται ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, υπέγραψε απόφαση με την οποία τροποποιείται η  δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου. Η τροποποίηση συνίσταται στη δυνατότητα ένταξης στη Δράση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης.  Να σημειωθεί ότι  ημερομηνία λήξης για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων έχει η 4η Μαρτίου 2021 και ώρα 17:00, στον διαδικτυακό τόπο https://heating devices.mindev.gov.gr.

Έντονη διαμαρτυρία την Τετάρτη

Πάντως την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 οι επαγγελματίες της εστίασης θα παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, υπογράφοντας και τη σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης». Στην Αθήνα η σχετική δράση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Μετά τη συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην ομοσπονδία, αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κάνοντας πορεία διαμαρτυρίας θα παραδώσουν το υλικό με ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Όπως αναφέρεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει σθεναρά τον αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα.

Χωρίς άλλες πλέον αντοχές ο κλάδος προχωρά, μετά από σχετικό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στην κινητοποίηση «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ αναφέρει:

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή.

Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (Αθήνα)

 10.00 – 14.00

 Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας – Ανοίξτε το οξυγόνο»

Η Υπεύθυνη Δήλωση που θα υπογράφουν οι επαγγελματίες, κατά την παράδοση των κλειδιών τους είναι η ακόλουθη:

Υπεύθυνη δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης

Οι επιχειρήσεις  Εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά, οι συνάδελφοι παραδίνονται σ ένα  βάναυσο πόλεμο.  Το τοπίο είναι θολό, τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα. 

Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος,  δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας,  να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.

Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες.  Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.

Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο,  καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας  στηρίζονται σε μας.  Έχουμε  δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.

Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.

Σας παραδίδουμε λοιπόν  με πόνο,  τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.

Υ.Γ Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια  θέλουν  πότισμα,  έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο,  χρειάζεται επανασύνδεση.  Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.

Καλή επιτυχία και καλές δουλειές.»

 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.