ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Μοντέλο «επιδόματος θέρμανσης» στα νέα κριτήρια

13:56 - 11 Φεβ 2021 | Οικονομία
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Μοντέλο «επιδόματος θέρμανσης» στα νέα κριτήρια
Επτά είναι οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον ενεργειακό τομέα με βάση κορυφαία στελέχη του. Στις νέες στοχεύσεις αυτές της νέας πολιτικής ηγεσίας υπό τον Κώστα Σκρέκα, μεταξύ άλλων, είναι η διασφάλιση ενεργειακής ευστάθειας, ανταγωνιστικών τιμών, αλλά και η αναμόρφωση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις και επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για την αξιοποίηση της δουλειάς που έχει γίνει για την κατανομή με νέα δεδομένα του επιδόματος θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days).

Αναλυτικά, λοιπόν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας οι προτεραιότητες το επόμενο διάστημα αφορούν:

1ο Την αναβάθμιση δικτύου ώστε να μπορεί να έχει «σηκώσει» αυξημένη χωρητικότητα από την εισροή φορτίων από νέες υποδομές ΑΠΕ. Έτσι αναμένονται περισσότερες παρεμβάσεις ώστε να αναβαθμίσει ο ΔΕΔΔΗΕ τα δίκτυα, ενώ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ θα καταβληθεί προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης αλλά και ταχύτερης διασύνδεση της χώρας με τις όμορες αγορές.

2ο Τη σταθερότητα του συστήματος. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ,  «ότι θα εισάγουμε τεχνολογίες αποθήκευσης» για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να μπει φορτίο από περισσότερες ΑΠΕ.

3ο Παράλληλα θα στηριχθεί η ολοκλήρωση υποδομών για μονάδες βάσης, δηλαδή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, αλλά θα ενισχυθεί η ασφάλειας εφοδιασμού με διεθνείς συνδέσεις και βελτίωση των δικτύων της χώρας. Παράλληλα προτεραιότητα είναι και η ανάπτυξη μεγάλων διεθνών έργων που διευκολύνουν την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου όπως ο σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα από το παλαιό κοίτασμα.

4ο Προτεραιότητα επίσης αποτελεί και η στρατηγική για τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ενέργειας και καταναλωτών ειδικά μεγάλων.  Μάλιστα θα υπάρξουν κίνητρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, για την αξιοποίηση περισσότερης πράσινης ενέργειας από τους μεγάλους καταναλωτές. «Θέλουμε να στηρίξουμε και την παραγωγή από ΑΠΕ και τους καταναλωτές που η  ενεργειακού κόστους στην παραγωγή ρου ξεπερνά το 20% (π.χ. μεταποίηση, τουρισμός, εστίαση)» αναφέρουν σχετικά.

5ο Ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες του ΥΠΕΝ θα εισάγει σχετικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο ενσωμάτωσης οδηγίας κι εκεί θα ενταχθούν και οι αλλαγές στο  «Εξοικονομώ». Όπως αναφέρεται θα αξιοποιηθεί το σύστημα με τις βαθμοημέρες, ενώ θα υπάρξουν προσαρμογές στα εισοδηματικά κριτήρια «για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που έχουμε.

6ο Συνέχιση των διεθνών επαφών για την αναβάθμιση της χώρας στο γενικότερο γεωνεργειακό τοπίο π.χ. East Med, East Med Gas forum κτλ αλλά και διασυνδέσεις με την Ιταλία κτλ.

7ο Τέλος να σημειωθεί ότι στόχος του ΥΠΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες είναι να προωθηθεί η διαδικασία διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και βιομηχανίας και να γίνει πλήρως λειτουργική από το 2022, καθώς έτσι μπορεί να ενισχυθεί η προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 11 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.