ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: «Πράσινο» στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

13:55 - 04 Μαρ 2021 | Οικονομία
ESM: «Πράσινο» στην Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ειδικότερα, τα Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν (waive) από την υποχρεωτική πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων από τα δάνεια του ESM/EFSF σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι με βάση τις δανειακές συμφωνίες των  ESM/EFSF με την Ελλάδα, μία πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ οδηγεί ένα ανάλογο ποσό των δανείων ESM/EFSF να καταστεί άμεσα οφειλόμενο και προς πληρωμή.

Η παραίτηση εκ μέρους των ESM/EFSF σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση προς τους δύο οργανισμούς.

«Η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει μια δεύτερη πρόωρη δανείων του ΔΝΤ», σημειώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ και προσθέτει: «Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ελλάδας, εξαιτίας της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης, την εμπιστοσύνη της αγοράς, καθώς ακολουθεί ανάλογα βήματα που έγιναν παλαιότερα από την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ο ESM/EFSF είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην προσπάθεια να εφαρμοστούν πολιτικές που διευρύνουν την ανάπτυξη και στηρίζουν την βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:58 - 04 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.