ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται τα «τέλη με το μήνα» για τα ακίνητα ΙΧ

08:31 - 08 Μαρ 2021 | Οικονομία
Έρχονται τα «τέλη με το μήνα» για τα ακίνητα ΙΧ
Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα σημάνει και το άνοιγμα της δυνατότητας για άρση της ακινησίας οχημάτων με την καταβολή τελών με το μήνα.

Έτσι περίπου 138.000 οδηγοί που έχουν βγάλει τα οχήματά τους σε ακινησία τα προηγούμενα χρόνια τα «πάρκαραν», καθώς είτε δεν μπορούσαν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των τελών και της διατήρησης σε κυκλοφορία του οχήματος, είτε γιατί δεν τον χρειάζονταν θα μπορούν να βγάλουν στο δρόμο και πάλι.

Παγίως, η νομοθετική διάταξη που επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα κατατίθεται στη Βουλή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Έτσι όπως και πέρυσι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ρύθμιση που και στο παρελθόν ίσχυσε για «τέλη με το μήνα». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκε η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, από κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών. Δεν υπήρχαν δηλαδή κάποιες προσαυξήσεις που συνήθως έμπαιναν με ένα μήνα τελών για ένα μήνα άρσης ακινησίας, ή έξτρα τέλη δυο μηνών για έξι μήνες χρήσης του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας.

Εάν, δηλαδή, ισχύει αντίστοιχη ρύθμιση με πέρυσι οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να καταθέσουν αίτηση για άρση ακινησίας καταβάλλοντας τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής. Πέρυσι, επίσης, αυτό που ίσχυσε επίσης ήταν η πρόνοια για άρση της ακινησίας των οχημάτων μόνο μια φορά εντός του έτους.

Έτσι για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός θα καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 4 μήνες θα καταβάλλονται τα 4/12 κ.ο.κ

Να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι και φέτος η επιλογή του χρονικού διαστήματος άρσης θα είναι και φέτος δεσμευτική και δεν θα παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή.

Επίσης οποιοδήποτε νέο αίτημα μετατροπής του αρχικού αιτήματος άρσης της ακινησίας (πχ από 1 σε 2 ή 3 μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους κλπ), δεν θα γίνεται δεκτό, καθώς η απαλλαγή χορηγείται άπαξ και για το συγκεκριμένο αρχικό χρονικό διάστημα. Η αλλαγή χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μόνο εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού που αρχικά είχε καταβληθεί. Σημειώνεται ότι φέτος τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.