ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται ρευστότητα με δυο κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών

09:42 - 16 Μαρ 2021 | Οικονομία
Έρχεται ρευστότητα με δυο κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Νέος κύκλος πληρωμών έρχεται εντός της εβδομάδας για το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ αναμένονται και νέες καταβολές για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα όσα έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνει σήμερα η σχετική πλατφόρμα  για την παρούσα φάση της Επιστρεπτέας και οι πληρωμές που «τρέχουν» θα συνεχιστούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Συνεχίζουν οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση. Είχαμε φτάσει στις 277.213 αιτήσεις, το συνολικό ποσό είναι 518 εκατ. και έχουν δοθεί περίπου τα μισά. Μέσα στην εβδομάδα Τρίτη – Τετάρτη θα γίνει μία μεγάλη εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες φορές που θα αποπληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε  σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι επίκειται σε αυτή τη φάση πληρωμών, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθούν οι «γαλαντόμες» πληρωμές σε επιχειρήσεις που συμπληρώνουν τα σχετικά κριτήρια σε αντίθεση με τον προηγούμενο κύκλο πληρωμών που τα περισσότερα ποσά ήταν μικρά. Κύριο βάρος και σε αυτή τη φάση δίνεται σε επιχειρήσεις κλειστές ενώ το κριτήριο σύγκρισης με τον τζίρο του 2019 με το 2020 έχει «κόψει» πολλούς. Κάτι που όμως στη νέα φάση της Επιστρεπτέας 7 δε θα ισχύσει.

Ταυτόχρονα έρχεται αυτήν την εβδομάδα νέος γύρος πληρωμών για τους ιδιοκτήτες ακίνητων. Αφορά όσους δεν εισέπραξαν καθόλου τα ενοίκια του περασμένου Ιανουαρίου  είτε τα εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%.

Αναλυτικά μέχρι την ερχόμενη  Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες που είχαν υποβάλει έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις Covid για τα απωλεσθέντα ενοίκια Ιανουαρίου, εφόσον οι δηλώσεις τους θα έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα. Παράλληλα θα πληρωθούν και  τα υπόλοιπα των αποζημιώσεων που αφορούν  στα «κουτσουρεμένα» ενοίκια του Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες στις υποβληθείσες δηλώσεις Covid των οποίων θα έχουν εντοπιστεί λάθη αλλά τελικά θα έχουν διορθωθεί θα πληρωθούν μετά τις 30 Μαρτίου.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουάριου. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι δε αποζημιώσεις για τα απωλεσθέντα ενοίκια του Φεβρουάριου θα καταβληθούν σε δυο κύκλους που θα ξεκινήσουν, ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.

Το ποσό της αποζημίωσης το οποίο θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη που δεν εισέπραξε καθόλου ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που εισέπραξε τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40% δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να μην εισπράξει καθόλου ενοίκιο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι αποζημιώσεις που θα λάβει θα ανέρχονται στο 80% των απωλεσθέντων ενοικίων. Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να εισπράξει τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μειωμένα κατά 40% οι αποζημιώσεις θα καλύπτουν το 50% των απωλεσθέντων ενοικίων ή το 20% των συνολικών συμφωνηθέντων ενοικίων.

Επίσης οι  μισθωτές/υπομισθωτές δικαιούνται μείωση των ενοικίων  και κατά συνεπείας και οι ιδιοκτήτες τους διακινούνται να αποζημιωθούν από το κράτος.

Στην αρχική φάση της αναγνώρισης συμψηφιστικά καταβαλλόμενης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων, ο νομοθέτης δεν θεωρούσε ρητά τους μισθωτές/υπομισθωτές ως δικαιούχους μείωσης του μισθώματος, έτσι ώστε με τη σειρά τους και οι εκμισθωτές τους να μην είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης αυτής. Αυτό άλλαξε αναδρομικά με τις διατάξεις που αναφέρουμε κατωτέρω, και σήμερα εφαρμόζεται σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε, από τα οποία προκύπτει ποιοι είναι δικαιούχοι ή μη, των σχετικών μειώσεων και αποζημιώσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.