ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή του «πακέτου Απριλίου» η αγορά

09:37 - 29 Μαρ 2021 | Οικονομία
Ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων που θα ισχύσει για τον Απρίλιο αναμένονται με στόχο να δοθεί το αναγκαίο «οξυγόνο» σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που ειδικά στον τουρισμό και την εστίαση έχουν από το Νοέμβριο μπει σε καθεστώς «απαγορευτικού».

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στα 11,6 δισ. ευρώ που ήδη έχουν δοθεί από το υπουργείο, θα προστεθεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ακόμα, οδηγώντας το συνολικό λογαριασμό στα 14 δισ. ευρώ.

Στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί αναμένεται να υπάρξουν επεκτάσεις των υφιστάμενων μέτρων, δηλαδή αναστολές συμβάσεων εργασίας, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, “κούρεμα” ενοικίων. Αναζητείται βέβαια μια τέτοια «συνταγή» που θα επιτρέπει αναλογική στήριξη με βάση και το πότε θα ανοίγει κάθε κλάδος. Ουσιαστικά η στήριξη θα αποσύρεται σταδιακά με την επανεκκίνηση λειτουργίας.

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των “κουρεμένων” ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις Φεβρουαρίου- Μαρτίου ώστε να δοθεί μια σημαντική ρευστότητα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα στην Καθημερινή της Κυριακής, σχεδιάζεται διπλή καταβολή στις 16 Απριλίου, χωρίς να απαιτηθεί δήλωση Covid για το Μάρτιο, αφού τα δεδομένα για τις “κλειστές” επιχειρήσεις δεν έχουν αλλάξει.

Την ίδια ώρα μετά από αίτημα του εμπορικού κόσμου, αλλά και της εστίασης εξετάζεται μια «φόρμουλα» αποφυγής μαζικών εξώσεων με παράταση των μισθωτηρίων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις έμειναν “κλειστές”. Βέβαια οι ιδιοκτήτες ζητούν ασφαλιστικές δικλείδες π.χ. ότι το μέτρο θα αφορά μόνο στους συνεπείς μισθωτές.

Επιπλέον σχεδιάζεται νέο χρηματοδοτικό “εργαλείο” από κονδύλια ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, που θα καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες εκκίνησης την εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά όχι στο σύνολο των 80.000 επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά μόνο όσες εμφάνισαν πτώση τζίρου 20-30%. Η ενίσχυση θα είναι υπό τη μορφή επιχορήγησης, με στόχο να καλύψει το κόστος επανεκκίνησης τους.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών, έχει καλυφθεί με τα διάφορα εργαλεία και μέτρα ένα μέρος του τζίρου στην εστίασης που έχει χαθεί. Έτσι έχουν δοθεί περίπου 2,3 δις ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αντίστοιχα θα υπάρξει πακέτο 300 εκατ. για τον κλάδο του τουρισμού. Παράλληλα αναμένεται και η Υπουργική Απόφαση τόσο για την νέα φάση της Επιστρεπτέας Απριλίου αλλά και για την επιδότηση πάγιων δαπανών, καθώς ειδικά το εν λόγω μέτρο που ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. θα βοηθήσει σημαντικά τον τουρισμό, την εστίαση, αλλά και επιχειρήσεις εμπορίου που έχουν δεν έχουν βρει «σωσίβιο» σε εναλλακτικά κανάλια όπως τα e – shop κτλ.

Οι πρώτες ενισχύσεις θα δοθούν το Μάιο, όχι όμως με τη μορφή μετρητού αλλά με πιστωτικά σημειώματα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Βέβαια κι εδώ λόγω του χαμηλού ποσού θα μπουν κριτήρια και κόφτες. Πιο συγκεκριμένα θα καλύπτει:

· Ως το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

· Ως την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα

· Ως το 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε επιχείρηση

Επίσης σημαντικό «όπλο» στήριξης είναι και το «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, «κόκκινων» κι ενήμερων, με άλλα 300 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες πληρωμές ξεκινάνε στις 31 Μαίου, αλλά θα καλύψουν αναδρομικά και τις δόσεις του Απριλίου, ενώ για το πρώτο δύσκολο τρίμηνο η επιδότηση είναι 90% για τα ενήμερα και 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 29 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.