ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά το πακέτο στήριξης για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ

17:15 - 01 Απρ 2021 | Οικονομία
Στα σκαριά το πακέτο στήριξης για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ
Πρόγραμμα στήριξης από το ΕΣΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επαναλειτουργία της εστίασης αναμένεται να ανακοινωθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγη ώρα.

Όπως ανακοίνωσε άλλωστε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στις τέσσερις το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, τους υφυπουργούς στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο και Άκη Σκέρτσο, το γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ ειδικά για την εστίαση ετοιμάζεται μια νέα δράση χρηματοδότησης για την αγορά πρώτων υλών. Όπως είπε αφορά «κεφάλαιο κίνησης ή μάλλον επανεκκίνησης ή κάλυψης ζημιών και πρόκειται για λεφτά στο χέρι». Για το τουρισμό ανέφερε πως θα ακολουθηθεί παρόμοιο μοντέλο, για την επανεκκίνηση και σε αυτό τον κλάδο.Η διάρκεια των παροχών, όπως ξεκαθάρισε, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, «αν πάνε όλα καλά, θα είναι εφάπαξ υπογράμμισε.

Σε δύο προγράμματα που τρέχουν τώρα και έχουν αυξημένη ζήτηση αναφέρθηκε ο υφυπουργός. Όπως είπε για τη δράση που αφορά στα  θερμαντικά σώματα θα δοθεί παράταση μετά τις 28 Απριλίου και ίσως και για τον χειμώνα που έρχεται ενώ για τη δράση για τα «e shop» θα κλείσει για λίγες μέρες, θα πληρωθούν όσοι εντάχθηκαν και θα ξανανοίξει να μπουν οι επόμενοι, μέχρι εξάντλησης των κεφαλαίων.

Είναι προφανές ότι με δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει μπρος την οικονομία η εστίαση παίζει κομβικό ρόλο καθώς αφορά μεγάλες αλυσίδες αξίας αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα αφορά χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με κριτήριο το ύψος του τζίρου που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων σε έναν μήνα κανονικής λειτουργίας. Το ποσό θα αναλογεί σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό του τζίρου και θα δοθεί άμεσα στους δικαιούχους.

Επίσης συζητείται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει περάσει το «πάγωμα» των μισθώσεων για όσο διάστημα ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων στα μη αλκοολούχα ποτά, καφέ, ενώ έρχεται και το pρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων με εργαζόμενους ύψους 500 εκ. ευρώ. μέσω πιστωτικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Επίσης προβλέπεται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και επιστρεπτέα προκαταβολή 8 ενώ εκκρεμεί και μια πιθανή μείωση της προκαταβολής φόρου.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος μαζί με τις αλυσίδες αξίας θέτουν ζήτημα μείωσης όλων των έμμεσων φόρων ώστε να στηριχθεί η ζήτηση. Ειδικά τίθεται και το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στα ποτά, που αποτελούν το 1/3 περίπου του τζίρου της εστίασης. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε ανάσα στην αλυσίδα αξίας που γράφει πτώση πάνω από 60% αλλά και θα κτυπήσει και το λαθρεμπόριο στον κλάδο των ποτών απ΄ όπου χάνει πολλά το κρατικό ταμείο.

Στο μεταξύ με αιχμή τη σημερινή συνάντηση η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου σημειώνει ότι:

«Γνωστή η τακτική της Κυβέρνησης της ΝΔ να νομοθετεί μέτρα με μικρό χρονικό ορίζοντα, κρατώντας αιχμάλωτους χιλιάδες εργαζομένους στον τουριστικό-επισιτιστικό κλάδο. Στην τακτική αυτή έρχεται να προστεθεί και η προχειρότητα και αδιαφορία για την υλοποίησή τους.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι οι εποχικά εργαζόμενοι κυρίως στην εστίαση, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, εδώ και 215 ημέρες βρίσκονται χωρίς εισόδημα, μιας και η τελευταία ενίσχυση που λάβανε από το κράτος ήταν τον Αύγουστο του 2020;

Και ενώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 νομοθετήθηκε επιτέλους η καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 400 ευρώ, η ημερομηνία πληρωμής ακόμα αγνοείται.

Με τους ρυθμούς που κινείται το "Επιτελικό κράτος" η στήριξη αυτή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει στις τσέπες των δικαιούχων τον Απρίλιο του 2021.

Κανείς από την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται αν τα βοηθήματα που τελικά και κατόπιν πίεσης νομοθετούνται για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επιβιώσουν κάτω από τις δύσκολές αυτές συνθήκες, θα βρουν τον δρόμο τους προς τους τελικούς αποδέκτες τους.

Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η επικοινωνιακή.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εργαζομένων και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 01 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.