ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιακή αναβάθμιση πολυκατοικιών

10:08 - 03 Απρ 2021 | Οικονομία
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιακή αναβάθμιση πολυκατοικιών
Την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτήρια της χώρας προβλέπει το Σχέδιο Ανάκαμψης στον άξονα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αφορά την συνδεσιμότητα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που έχει βαφτιστεί» ως «ψηφιακό Εξοικονομώ» καθώς ακολουθεί ανάλογο μοντέλο με το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ανέλθει στα 73 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διατεθεί για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια. Δηλαδή για την ανάπτυξη συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων με οπτικές ίνες (Fiber To The Home - FTTH).

Ουσιαστικά ανά κτήριο θα δημιουργείται η απαραίτητη υποδομή ώστε να φτάνει μέχρι το σπίτι η οπτική ίνα διασφαλίζοντας μεγάλες ταχύτητες, κάτι που πλέον είναι απαραίτητο λόγω της τηλεργασίας και της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση).

Έτσι θα διαμορφωθούν «Fiber Ready» κτήρια και θα γίνει πιο εύκολη και προσιτή η σύνδεση με οπτική ίνα μέχρι το κάθε διαμέρισμα, αφού μπορεί να συνδυαστεί και με το πρόγραμμα Super Fast Broadband (SFBB), το οποίο τρέχει ήδη και επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, καθώς και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Σημειωτέον ότι με το Super Fast Broadband μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά την πανδημία η ζήτηση για Super Fast Broadband συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων - συνδέσεις κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Πέρα από το κόστος υπάρχει και το ζήτημα της «τεχνικής αναστάτωσης» καθώς για τις εγκαταστάσεις των συνδέσεων FTTH απαιτούνται εργασίες, οι οποίες για να γίνουν χρειάζονται πολλές φορές την έγκριση όλης της πολυκατοικίας. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να λύσει και ο πρόγραμμα που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιδότηση θα χρησιμοποιείται για την δημιουργία ενός νέου δικτύου μέσα στην πολυκατοικία, το οποίο θα συνδέεται στο κεντρικό δίκτυο οπτικών ινών που έχει στηθεί σε κάθε πόλη. Στη συνέχεια η επέκταση του δικτύου στο σπίτι του εκάστοτε συνδρομητή θα είναι πιο εύκολη και βέβαια πιο οικονομική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Super Fast Broadband ισχύει μέχρι και τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 31.400 αιτήσεις από τις 5.800 που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2020 και από τα 50 εκατ. του προϋπολογισμού του δε, έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 11,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.