ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος: Μόλις 500 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο «Ελλάδα 2.0»

08:51 - 07 Απρ 2021 | Οικονομία
Τσακαλώτος: Μόλις 500 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο «Ελλάδα 2.0»
«Η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν αποτυπώνεται πουθενά στο ταμείο ανάκαμψης της κυβέρνησης που συνεχίζει σαν να μην έμαθε τίποτα από την κρίση» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό που εντυπωσιάζει με το ταμείο ανάκαμψης της κυβέρνησης είναι ότι συνεχίζει σαν να μην έχει μάθει τίποτα από την οικονομική κρίση, βάλλοντας κατά της δημοκρατίας και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες αντί να τις αμβλύνει», είπε «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη.

«Η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, η στασιμότητα των μισθών, η αδυναμία μορφωμένων παιδιών να νοικιάσουν μία γκαρσονιέρα, να κάνουν οικογένεια, όλα αυτά τα προβλήματα που συζητάει η επιστημονική κοινότητα πάνω από 10 χρόνια, δεν αποτυπώνονται πουθενά στο ταμείο ανάκαμψης της κυβέρνησης που συνεχίζει σαν να μην έμαθε τίποτα από την οικονομική κρίση».

Ο κ Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μια βασική διαφορά της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντίληψη στο θέμα της δημοκρατίας η οποία αποτυπώνεται και στην οικονομία.

Η ΝΔ, ανέφερε, «για την σύνταξη της αναπτυξιακής πολιτικής δεν συζήτησε με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε με τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες γιατί αντιλαμβάνεται την οικονομία, πάνω από αντιπαραθέσεις αξιών, προτεραιοτήτων και συμφερόντων, που δεν χρειάζεται καν να συζητήσει, γιατί ξέρει την αλήθεια και απλώς είναι θέμα ορθολογισμού να τα εφαρμόσει».

«Αντιθέτως, στην αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2018, είχαν προηγηθεί τα περιφερειακά συνέδρια γιατί εμείς είχαμε την αίσθηση ότι η σοφή διαχείριση της γνώσης δεν είναι στο υπουργείο Οικονομικών του Ευκλείδη, της Ανάπτυξης του Δραγασάκη ή της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, αλλά στο πώς να κινητοποιήσουμε μια ολόκληρη κοινωνία, να καταλάβει τα προβλήματα, να συζητήσει και να συμβάλλει σε μία ανάπτυξη που θα προάγει την ισότητα και την κοινωνική συνοχή κι όχι τις ανισότητες και τις αποκλίσεις».

Μια βασική διαφορά, εντοπίζεται ανέφερε στη διαδικασία του ΕΣΠΑ που υπάρχει στο ταμείο ανάκαμψης, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα προγράμματα αυτά και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης όπως έκανε τη δεκαετία του 90, λες και το πρόβλημα είναι η κατάρτιση κι όχι ο περιορισμός των δικαιωμάτων κι η συρρίκνωση της εργασίας. Για την μόρφωση πρέπει να είναι υπεύθυνα τα πανεπιστήμια που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν, υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν είναι μόνο αντικοινωνικά αλλά και αντιδημοκρατικά. «Αυτό που θα κάνουνε είναι σε συμφωνία με τους μεγάλους επενδυτές που θα γράψουν τα προγράμματα και τα σχέδιά που θέλουν να κάνουν έτσι κι αλλιώς, αποκλείοντας την πλειοψηφία των μικρό μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εκτός χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προορίζονται μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας αυτό που λέγαμε πριν από τις εκλογές, ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να λέει ότι είναι υπέρ των μεσαίων στρωμάτων αλλά θα ευνοήσουν το μεγάλο ψάρι ενάντια στο μικρό ψάρι».

«Ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει ότι όταν η κυβέρνηση λέει ότι είναι υπέρ των επενδύσεων, η έκφραση ότι είναι υπέρ συγκεκριμένων επενδυτικών συμφερόντων είναι πολύ πιο κοντά στην αλήθεια» σημείωσε αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύμβαση με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. «Η συγκεκριμένη σύμβαση» ανέφερε, «θυμίζει την Ελλάδα πριν από την επταετία: Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Αποκαλύφθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία θέληση να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Αντιθέτως, το πρόγραμμά μας και αυτό που ακολουθήθηκε στη στρατηγική ανάπτυξης του 18, είναι στην άλλη όχθη.

Το πρόγραμμά μας αρχίζει με τον κόσμο της εργασίας, βάζουμε εκ των προτέρων την εργασία μέσα στην αναπτυξιακή μας στρατηγική, έτσι ώστε να αμβλύνουμε τις ανισότητες».

Παράλληλα μια σειρά καίριων ερωτημάτων που αναδεικνύουν τις αστοχίες και τις ασάφειες της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, έθεσε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης στη Βουλή, κατά την κοινή συζήτηση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Κατά την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική ευκαιρία για την ευρωπαϊκή κοινότητα να προχωρήσει σε ρήξη με τις πρακτικές που εφάρμοζε μέχρι σήμερα έτσι ώστε να αλλάξει η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, προχώρησε σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν την ελληνική πρόταση και αναδεικνύουν:

· Την απουσία μηχανισμού εποπτείας και λειτουργίας του ελληνικού σχεδίου, καθώς και την απουσία μέριμνας για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της χώρας μας.

· Την ασάφεια στην πρόβλεψη για την καταπολέμηση της ανεργίας.

· Την ανυπαρξία σχεδιασμού για τη δίκαιη κατανομή των δανείων του προγράμματος, καθώς και την έλλειψη μέριμνας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υπέρβαση της μονοκαλλιέργειας στον τουρισμό.

· Την απουσία δράσεων για τις αποκλεισμένες από τις τράπεζες πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

· Την απουσία μέριμνας για τις προστατευόμενες περιοχές βιοποικιλότητας και για περιοχές Natura.

Καταλήγοντας, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στον «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, το κοινωνικό κράτος, τονίζοντας: «Δεν υπάρχουν ερωτήσεις και απορίες για αυτό το θέμα, αλλά μόνο βεβαιότητες: Οι άνεργοι θα «φάνε» ΚΕΚ, οι φοιτητές θα σπουδάσουν με ψηφιοποιήσεις εκπαιδευτικού υλικού ύψους μισό δισ. και οι ασθενείς, θα ιαθούν από μόνοι τους!».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:01 - 07 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.