ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελική ευθεία για τη ρύθμιση για την επιδότηση παγίων-Τι περιλαμβάνει;

08:10 - 09 Απρ 2021 | Οικονομία
Τελική ευθεία για τη ρύθμιση για την επιδότηση παγίων-Τι περιλαμβάνει;
Στην τελική ευθεία είναι η διαδικασία διαμόρφωσης των όρων της επιδότησης για το μέτρο των παγίων δαπανών, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να «τρέξει», ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο άμεσα και να προσφέρει στήριξη σε κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός που θα επανεκκινήσουν το προσεχές διάστημα, μέσα στο Μάιο.

Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι πρώτες δαπάνες, που θα έχουν, όπως έχει διασαφηνιστεί, μορφή πιστωτικών σημειωμάτων συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, να δοθούν στους δικαιούχους έως τα τέλη Μαΐου. 

Στην υπό διαμόρφωση υπουργική απόφαση, όπου θα μπουν οι βασικές προϋποθέσεις για την λήψη της επιδότησης από μια επιχείρηση, σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί, βασικός όρος είναι η ύπαρξη εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων θα βρεθούν εκτός, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Μάλιστα σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα επισημαίνει ότι από την ενίσχυση αποκλείονται περίπου 130.000 ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις και ζητά τροποποίηση της σχετικής διάταξης.

Στο μεταξύ στις βασικές προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης αναμένεται να μπουν επιπλέον της ύπαρξης εργαζομένων τα εξής:

-       Ένταξη της επιχείρησης σε πληττόμενους κλάδους.

-       Μη ύπαρξη εκκρεμότητας με  τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.

-       Καταγραφή ζημιάς προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020.

-       Πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα δίνεται έμφαση στη ζημιά και όχι στη πτώση του τζίρου

-       Να μην είναι προβληματική το 2019 εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση που θα μπει στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων θα μπορεί να κατανέμει τις επιχορηγήσεις κατά το δοκούν, ανάμεσα στην πληρωμή φορολογικών οφειλών και την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. 

Επίσης η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μισθολογικό κόστος, παροχές, ενοίκια κτλ.) και δεν έχουν καλυφθεί από το πακέτο των κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Παράλληλα το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των ενισχύσεων που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020 στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Επιπλέον μπαίνουν ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης το οποίο:

- δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

- δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει  για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

- δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ.

Τέλος οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιδότηση υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 ενώ οι τελικές κατανομές θα αποφασιστούν μετά την κατάθεση των αιτήσεων.

Περίπου 30.000-50.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα μοιραστούν το ποσό συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, που έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.