ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνουν «όχι» ανάπτυξη φέτος

14:48 - 09 Απρ 2021 | Οικονομία
Στουρνάρας: Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνουν «όχι» ανάπτυξη φέτος
Την πίεσή τους στις κυβερνήσεις της ΕΕ αύξησαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις για να προειδοποιήσουν ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι μία μακρά καθυστέρηση θα ήταν «καταστροφή».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξουν αχρείαστες καθυστερήσεις», ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι συμφωνεί «απόλυτα» με τη Σνάμπελ και ότι οι καθυστερήσεις θα σήμαιναν πιθανόν ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη φέτος.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν μία αύξηση των ανησυχιών δύο εβδομάδες μετά το μπλοκάρισμα από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας της επικύρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης από τη Βουλή της χώρας. Σημειώνεται ότι το Ταμείο πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ για να μπορεί να λειτουργήσει.

Ο Στουρνάρας διαφώνησε με τις δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου του, Κλάας Κνοτ αυτή την εβδομάδα, ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει τη μείωση του έκτακτου προγράμματός της αγοράς ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για αυτό. Τόσο ο Στουρνάρας όσο και ο Βίσκο δήλωσαν ότι είναι καλύτερα να υπάρξει στήριξη για μεγαλύτερο διάστημα από το να υπάρξει ο κίνδυνος πρόωρης διακοπής του.

«Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιταχύνουμε την έξοδο από το τούνελ», είπε ο Βίσκο, προσθέτοντας ότι είναι επίσης «κρίσιμης σημασίας» η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η προσφυγή στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο θα είναι οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη, αν η εκταμίευση των κεφαλαίων του καθυστερήσει επ’ αόριστο, είπε η Σνάμπελ στη συνέντευξή της.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 09 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.