ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια θέματα τίθενται επί τάπητος της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

08:40 - 12 Απρ 2021 | Οικονομία
Ποια θέματα τίθενται επί τάπητος της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Με βασικά ζητήματα τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, αλλά και τα προαπαιτούμενα στα μέτωπα του πτωχευτικού, των ιδιωτικοποιήσεων, της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων προς τους ιδιώτες ξεκινά η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Αναλυτικά, οι θεσμοί αναμένεται να συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο τις εξελίξεις στο τραπεζικό πεδίο αλλά και ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του πτωχευτικού πλαισίου και την έναρξη των πλειστηριασμών. Επίσης, οι θεσμοί θα εξετάσουν την πορεία εξόφλησης των εγγυήσεων του Δημοσίου σε δάνεια και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού θα εκτιμήσουν τα δημοσιονομικά ρίσκα καθώς ο λογαριασμός ήδη έχει ανέβει με τα μέτρα στήριξης να έχουν ξεπεράσει 14 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι σχεδιαζόμενες έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος, την επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 και ενδεχομένως της προκαταβολής φόρου, καθώς και την αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος με επανάληψη του περσινού μοντέλου των 8 δόσεων.

Επίσης θα εξεταστεί και το θέμα των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια που έχουν συσσωρευτεί τη διετία 2020 – 2021 και ξεπερνούν τα 20 δισεκ. ευρώ.

Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να κρίνει την εκταμίευση 770 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών (SMPs και ANFAs), καθώς και την απαλλαγή από το επιτοκιακό πέναλτι ομολόγων του δεύτερου προγράμματος στήριξης (step up margin), που εφαρμόζονται ως μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις 20-21 Απριλίου, ενώ η σχετική έκθεση θεσμών αναμένεται να εκδοθεί στις 26 Μαΐου. Στο Eurogroup, δε, της 17ης Ιουνίου, θα αποφασιστεί στη βάση της αξιολόγησης η 5η εκταμίευση χρημάτων μετά τη λήψη των μνημονίων.

Στο πλαίσιο, επίσης, της 10ης αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα σταθερότητας 2021-2024, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τις 30 Απριλίου και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2021-2025, που θα κατατεθεί ένα μήνα μετά, εκτός απροόπτων λόγω πανδημίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.