ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσιονομικά ρίσκα και εργασιακό στις επαφές οικονομικού επιτελείου με θεσμούς

08:29 - 20 Απρ 2021 | Οικονομία
Δημοσιονομικά ρίσκα και εργασιακό στις επαφές οικονομικού επιτελείου με θεσμούς
«Βαριά» είναι η ατζέντα της συζήτησης με τους επικεφαλής των θεσμών που ξεκινά σήμερα και οδηγεί στην έκθεση αξιολόγησης το Μάιο, έκθεση που αποτελεί διαβατήριο για την εκταμίευση μιας επιπλέον δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ και της ΕΚΤ από τη διακράτηση Ελληνικών ομολόγων (ANFAs – SMPs).

Πέρα από τα ζητήματα του ΕΝΦΙΑ, τα κυριότερα ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον αφορούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αιχμές την πορεία υλοποίησης του νέου πτωχευτικού νόμου, τον ν. Κατσέλη, τους πλειστηριασμούς, το πρόγραμμα «Γέφυρα» και τον «Hρακλή». Οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν επίσπευση των πλειστηριασμών και εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από τον Ιούνιο του 2021 (ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα).

Παράλληλα θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, αλλά και το μίγμα των μέτρων στήριξης. Ήδη ο λογαριασμός έχει ανεβεί και τα «καμπανάκια» για τη δημοσιονομική πορεία ηχούν. Μάλιστα στα ρίσκα οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν και τις αποφάσεις των δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) για την καταβολή αναδρομικών αποδοχών.

Συνδεόμενο με τη δημοσιονομική εικόνα είναι και το θέμα της αποπληρωμής των χρεών της καραντίνας. Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει υπόψη των θεσμών για ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο με έκτακτες ρυθμίσεις κυρίως για τις οφειλές που δεν καλύπτονται από το νέο πρόγραμμα των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον η απομείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, είτε προμηθευτές, είτε υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά και η αποπληρωμή τους είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των θεσμικών εταίρων.

Παράλληλα η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των εκκρεμών ζητημάτων στην αγορά ενέργειας όπως ο μηχανισμός αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της αδειοδότησης για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, αλλά και η προώθηση των αλλαγών στην εργατική νομοθεσία, με τους θεσμούς να κάνουν λόγο για «εκσυγχρονισμένο Κώδικα Εργατικού Δικαίου» αναμένεται να τεθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας, στις προσεχείς μέρες θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο μεταξύ άλλων ελαστικοποιεί το 8ωρο και προβλέπει την ανταλλαγή των υπερωριών με ρεπό.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.