ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα 7: Πασχαλινές «ενέσεις» ρευστότητας για να ζεσταθεί η αγορά

09:51 - 29 Απρ 2021 | Οικονομία
Επιστρεπτέα 7: Πασχαλινές «ενέσεις» ρευστότητας για να ζεσταθεί η αγορά
Πιστώθηκαν χθες Μεγάλη Τετάρτη στους λογαριασμούς 190.624 πρώτων δικαιούχων 395 εκατ. ευρώ με βάση όσα ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ενώ αναμένονται και σήμερα νέες πληρωμές που ανάλογα την ώρα, που θα γίνουν ίσως εμφανιστούν την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των αργιών.
Με βάση το σχεδιασμό περίπου 300.000 θα είναι οι ωφελούμενοι των μέτρων και έτσι ουσιαστικά οι μισοί πληρώθηκαν χτες ενώ με αυτόν τον ρυθμό ενδεχομένως το ποσό να ξεπεράσει τις επόμενες μέρες και τα 500 εκ. ευρώ.
 
Ουσιαστικά όλοι περιμένουν τα χρήματα αυτά ώστε να κινηθεί η αλυσίδα αξίας στην αγορά που όπως ανέφεραν χτες σε κοινή συνέντευξη τύπου  ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Καπράλος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης.
ΕΣΕΕ είναι "παγωμένη" καθώς η ζήτηση είναι αναιμική.
 
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα μπορούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να καταθέτουν τις οριστικές αιτήσεις ενδιαφέροντος. Μέχρι το πρωί της Μεγάλη Πέμπτης   271. 551 αιτήσεις είχαν κατατεθεί.
 
Να σημειωθεί ότι για όσους είχαν δηλώσει μεν τα οικονομικά στοιχεία α΄τριμήνου στο MyBussinessSupport αλλά ξέχασαν να δηλώσουν συμμετοχή, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες πως θα εκδώσει νέα Απόφαση και η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για να υποβάλουν κανονικά τις αιτήσεις τους, έτσι ώστε και αυτοί να επωφεληθούν του μέτρου. 
 
Συνολικά η ενίσχυση αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις που στην αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 τα έσοδά τους είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στις 04.01.2021. Τα όρια ποσών καταβολής είναι τα εξής:
 
αα) χίλια (1.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Μαρτίου 2021,
 
ββ) δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Μαρτίου 2021,
 
γγ) τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων και έως είκοσι (20) εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Μαρτίου 2021,
 
δδ) οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι (20) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Μαρτίου 2021.
 
Ουσιαστικά η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των χιλίων (1.000) ευρώ και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Μαρτίου 2021 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση που προκύπτει από τις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων το πρόγραμμα αφορά την εστίαση, τα ταξί, τους δικηγόρους, τις επιχειρήσεις ενδυμάτων, τα καταλύματα αναμένεται να λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις που  θα ανοίξουν την ερχόμενη βδομάδα.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 29 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.