ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3% φέτος και 7,6% το 2022

13:24 - 29 Απρ 2021 | Οικονομία
Fitch για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3% φέτος και 7,6% το 2022
Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναλύει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του για την Ευρώπη. Όπως επισημαίνει η χώρα αξιολογείται με «ΒΒ» και σταθερό outlook, καθώς από τη μια πλευρά διαθέτει υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σύγκριση με άλλες χώρες αυτής της ομάδας, ωστόσο, από την άλλη βαρύνεται με υψηλό ποσό κόκκινων δανείων και μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Ο οίκος περιμένει ισχυρή ανάκαμψη τα επόμενα δυο χρόνια, μετά τη βουτά 8,2% του ΑΕΠ πέρυσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί η πανδημία μετά τους εμβολιασμούς, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα εκτιμά πως φέτος η οικονομία θα τρέξει με 3% και το 2022 με 7,6% του ΑΕΠ.

Μεσοπρόθεσμα οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η διατήρηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ μπορούν να βελτιώσουν την δυνητική αναπτυξιακή δυναμική.

Από την άλλη πλευρά στους κινδύνους περιλαμβάνονται ένα πιο επίμονο αντίκτυπο, απ’ όσο υπολογίζεται σήμερα, από την πανδημία σε ότι αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης, η ύφεση και οι αυτόματοι σταθεροποιητές υπονοούν ότι ο προϋπολογισμός πέρασε από πλεόνασμα σε έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Η ανάκαμψη θα οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος στο 4% το 2022. Η εκτίμηση της Fitch είναι ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 192,5% στα τέλη του 2022, έχοντας προηγουμένως φτάσει στο 206,3% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία που σύμφωνα με τον οίκο μπορούν να προκαλέσουν θετικές εξελίξεις είναι:

  • Η επιστροφή της σχέσης χρέους/ΑΕΠ σε πτωτικό κανάλι μετά το σοκ της πανδημίας
  • Βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική
  • Πρόοδος στην βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των συστημικών τραπεζών, συνεπής με την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων.

Αντίθετα, στους κινδύνους περιλαμβάνονται:

  • Αδυναμία μείωσης του χρέους
  • Αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα αυξήσει τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.
  • Στοιχεία για επιμονή της πανδημίας και του αντίκτυπου που θα έχει στην οικονομία και τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 29 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.