ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με «καύσιμο» από ΕΚΤ και S&P η νέα έξοδος στις αγορές

09:02 - 05 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Με «καύσιμο» από ΕΚΤ και S&P η νέα έξοδος στις αγορές
Την 3η έξοδό της στις αγορές με «καύσιμο» την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's στο BB, που έφερε τη χώρα δύο θέσεις πιο μακριά από την επενδυτική βαθμίδα επιχειρεί η χώρα. Βέβαια σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις δράσεις στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών με μαζικές αγορές ομολόγων.

Τούτων δοθέντων εκτιμάται ότι σήμερα με επιτυχία θα κλείσει  η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το 2021, μετά και τις πολύ επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου.

Να σημειωθεί ότι η έξοδος της χώρας γίνεται και για να μην συμπέσει με μαζικές εκδόσεις άλλων χωρών ενώ αναμένεται να διαμορφώσει και ένα γενικότερο κλίμα για τα εταιρικά ομόλογα όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα αλλά και σημαντική ζήτηση, ειδικά σε εκδόσεις με «πράσινο ή αειφορικό» πρόσημα. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα των εταιριών ΔΕΗ, Μυτιλιναίος ενώ μένει να φανεί σε ποια φάση θα αποφασιστεί και η έκδοση κρατικού χρέους με «πράσινο» αποτύπωμα, δηλαδή για επενδύσεις αποκλειστικά σε έργα που εισφέρουν στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη χώρες όπως η Γερμανία έχουν ξεκινήσει τέτοιες εκδόσεις. Πριν από ένα μήνα η Ιταλία είχε μεγάλη επιτυχία σε ένα τέτοιο εγχείρημα ενώ μέσα στο έτος σχεδιάζουν ανάλογες εκδόσεις η Ισπανία και η Βρετανία.

Eιδικότερα, σε σχέση με τη νέα έκδοση,  όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η χώρα μας προχωρά στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, καθώς έδωσε την εντολή στους αναδόχους να δρομολογήσουν τις διαδικασίες.

Το ομόλογο θα έχει διάρκεια μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 και την έκδοσή του ανέλαβαν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

Το ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που θα ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Στόχος είναι η μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης, προκειμένου να επιτευχθεί ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο, ακόμα και κάτω από το επίπεδο του 0,20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για την εν λόγω έκδοση αναμένεται ισχυρό, καθώς οι προσφορές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 12,5 δισ. ευρώ με 15 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 5 με 6 φορές.

Με αυτή την κίνηση, η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο το θετικό κλίμα, που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» από τον οίκο Standard & Poor’s, βελτιώνοντας περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, αναφέρει:

Η Ελληνική Δημοκρατία, με αξιολόγηση Ba3/BB/BB/BBL (Moody's/S&P/Fitch/DBRS), έχει αναθέσει στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale ως Joint Lead Managers για μια νέα έκδοση 5ετούς τίτλου σε ευρώ με λήξη Φεβρουαρίου 2026. Η (κοινοπρακτική) συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.