ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζεντιλόνι: Προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα τον Ιούλιο

19:07 - 10 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Τζεντιλόνι: Προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Σε συνέχεια των δηλώσεων του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, αποκάλυψε τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εκταμιεύσεις που περιμένουν "πως και πως" χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο κ. Τζεντιλόνι εκτίμησε πως το ελληνικό σχέδιο θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο και είναι εξαιρετικά πιθανό εντός Ιουλίου να υπάρξει και η πρώτη εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στη χώρα μας.

Κάτι ανάλογο, αποκάλυψε μιλώντας επίσης στο Φόρουμ ο κ. Σχοινάς, με τον Πάολο Τζεντιλόνι, όχι απλώς να τον επιβεβαιώνει, αλλά να δίνει και επιπλέον πληροφορίες.

Όπως είπε ο Ιταλός Επίτροπος, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 14 ολοκληρωμένα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένονται και τα υπόλοιπα μέχρι και το τέλος του μήνα, με δυο ή τρεις εξαιρέσεις. Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι ήταν η δεύτερη μετά την προεδρεύουσα Πορτογαλία η οποία κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι συμβατό με τους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει το σχέδιο για τους ίδιους πόρους της ΕΕ 19 κράτη και μέχρι αύριο οι εγκρίσεις μπορεί να φτάσουν τις 20. Αν λοιπόν οι επτά χώρες που απομένουν εγκρίνουν και αυτές την "εξουσιοδότηση" που θα πρέπει να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές μέχρι το τέλος του μήνα, τότε η ΕΕ μπορεί να αντλήσει κεφάλαια μέσα στο Ιούνιο. Με αυτόν τον σχεδιασμό είναι δυνατό να γίνει εκταμίευση της προκαταβολής του 13% μέσα στον Ιούλιο. H Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Μετά από μεγάλη προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε την έγκριση από το Συμβούλιο στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ώστε να έχουμε τις προκαταβολές εντός Ιουλίου", συμπλήρωσε ο κ. Τζεντιλόνι στην τοποθέτησή του στο Φόρουμ των Δελφών.

Τόνισε, τέλος, ότι αν οι χώρες που έχουν ήδη καθυστερήσει να στείλουν τα τελικά τους σχέδια, το κάνουν τον Ιούνιο, τότε το πρόγραμμα του δανεισμού και της εκταμίευσης της προκαταβολής θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:52 - 10 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.