ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Χαράσσεται η στρατηγική για δημοσιονομικά και ανάκαμψη

07:57 - 21 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Eurogroup: Χαράσσεται η στρατηγική για δημοσιονομικά και ανάκαμψη
Στη Λισαβόνα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, στις 21 και 22 Μαΐου, αντίστοιχα.

Πρόκειται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τις πρώτες δια ζώσης συνεδριάσεις των εν λόγω ευρωπαϊκών οργάνων από τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων, πανευρωπαϊκά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα (21/5), ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ευρωζώνη, σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, θα εξεταστούν οι πιθανές μακροχρόνιες προκλήσεις και επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ουσιαστικά επί τάπητος τίθεται η σταδιακή απόσυρση των οριζόντων μέτρων στήριξης ης οικονομίας και η προώθηση μέτρων «δεύτερης γενιάς». Δηλαδή η απόσυρση των «οριζόντων» και έκτακτων μέτρων στήριξης και η υιοθέτηση πιο στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης επιμέρους κλάδων της οικονομίας με κριτήρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Αποφάσεις πάντως δεν αναμένεται να υπάρξουν τώρα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Σαφώς ακόμη τα προγράμματα στήριξης θα είναι σε εξέλιξη μέχρι και το 2022 , ωστόσο είναι προφανές ότι ολοένα και περισσότερο ακούγεται πλέον η άποψη περί επαναφοράς των οικονομιών σε πολιτικές «»βιώσιμων οικονομικών, δηλαδή αυστηροποίησης των κανόνων, περιορισμού των ελλειμμάτων, πληθωριστικού φόβου και «σφιχτής» διαχείρισης.

Για την Ελλάδα τα «νέου τύπου» μέτρα οδηγούν  από τον προγραμματισμό για δράσεις που μπορεί τελικά να αγγίξουν και τα 40 δισεκ. μέχρι το 2022  ή το 32,1% του ΑΕΠ σε συνθήκες επιβίωσης χωρίς «αναπνευστήρα», όπου βέβαια οι πιο αδύναμοι θα «πονέσουν».  Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση το Σχέδιο Σταθερότητας προβλέπεται η επαναφορά των πλεονασμάτων το 2023.

Έτσι  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη απόσυρσης των οριζόντιων μέτρων στήριξης, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα κουρέματα στα ενοίκια και τα επιδόματα κτλ. Πλέον αυτά αντικαθίστανται από τα ειδικά προγράμματα επιδότησης πάγιων δαπανών, όπως επίσης και αυτά για την εστίαση, τον τουρισμό και των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων («Γέφυρα 2»), αλλά και των παγίων, με κριτήρια όμως και ποσά που αφήνουν πολλούς εκτός νυμφώνος.

Πάντως επισήμως σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να σημάνουν τη λήξη του συναγερμού, Αντίθετα θα υποστηρίξουν τη «δεύτερη» γενιά αυτή μέτρων ενώ αναμένεται να  συζητήσουν το όλο θέμα και στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου οπότε και θα υπάρχει ένα πιο σαφές στίγμα.

Επιπλέον στο Eurogroup αναμένεται στο περιθώριο να συζητηθεί η έκθεση των θεσμών με βάση την τελευταία αξιολόγηση που οδηγεί στην εκταμίευση ακόμη μιας δόσης, ύψους 644 εκατ. ευρώ, από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών, η τοποθέτηση των εταίρων θα είναι θετική όπως θα φανεί άλλωστε από τη 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου στη δημοσιότητα.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν επίσης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα για τη λειτουργία των κοινών μηχανισμών εποπτείας και εξυγίανσης στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, με την ατζέντα, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει συζήτηση για το σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών ένταξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία πορεία ισορροπημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν τρόποι για την μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπρόσθετα, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να συζητήσουν για το ρόλο της φορολογικής πολιτικής ως εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών με αντικείμενο την ενδυνάμωση του κοινού αντίκτυπου της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία της Ένωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:54 - 21 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.