ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Μεταξύ μεταρρυθμίσεων- χρέους «ισορροπεί» το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

08:00 - 26 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Moody’s: Μεταξύ μεταρρυθμίσεων- χρέους «ισορροπεί» το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας
Το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη, με το υψηλό δημόσιο χρέος της, που παραμένει και η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Αυτό αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Moody’s, η οποία δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την περασμένη Παρασκευή (21/5), όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντανακλά το σχετικά υψηλό επίπεδο πλούτου της, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας της και την εξίσου μέτρια οικονομική διαφοροποίηση. Η νυν κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται μιας ευνοϊκής διάρθρωσης χρέους, ενός σημαντικού "μαξιλαριού" ρευστότητας ενώ και το χρέος συνοδεύεται από προσιτούς όρους σε ότι αφορά την αποπληρωμή», τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δέχονταν "ανοδική πίεση" στην περίπτωση που η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέφερε απτά αποτελέσματα υπό τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και θα αύξανε περαιτέρω και θα παγίωνε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», προστίθεται στην έκθεση.

«Αντιθέτως, η αξιολόγηση θα δέχονταν πτωτική πίεση εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ελλάδας αντιστραφεί, βάζοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης», επισημαίνει η Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ παραμένει το αυξημένο επίπεδο χρέους, που ανέρχονταν στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η Moody’s.

Για την πανδημία η Moody’s αναφέρει πως διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε έντονη συρρίκνωση το 2020, αλλά τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τη χώρα μας κατά μία βαθμίδα στο Ba3 και ακολούθησαν αρκετές εκθέσεις οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:16 - 26 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.