ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελική ευθεία για επιδότηση παγίων- Το μενού των μέτρων στήριξης

08:59 - 27 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Στην τελική φάση επεξεργασίας είναι η ετοιμασία των εφαρμοστικών διατάξεων για το μέτρο των παγίων όπως και άλλες δράσεις που αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός διάδοχου σχήματος ενισχύσεων που θα αποτελούν πλέον το πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε, μάλιστα, χτες,  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Αλογοσκούφη, με τίτλο: «Πριν και μετά το Ευρώ» θα συνεχιστεί η ενίσχυση των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ωστόσο θα συνοδεύονται από την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Έτσι μέχρι το τέλος του Μάη αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, που θα έχει δυο φάσεις. Στην πρώτη, όπως και στις περιπτώσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η σχετική πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για την υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος και στη συνέχεια με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων, αλλά και των δεδομένων από τις δηλώσεις εισοδήματος, (περίπου τον Ιούλιο),   θα κριθούν οι  επιλέξιμες επιχειρήσεις για την χορήγηση των πιστωτικών σημειωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από το μέτρο των παγίων δε θα δοθούν χρήματα αλλά πιστωτικά σημειώματα για την κάλυψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων.

Είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, με σημαντικές βελτιώσεις  τρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

Επίσης στις αρχές του Ιούνη αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα για το «μπόνους» για όσες εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επίσης ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Άλλο ένα ενδεχόμενο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι αφορά μια νέα έκδοση  της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού  για όσες εταιρείες είχαν περιορισμούς και το Μάιο. Επίσης εξετάζεται μια «λελογισμένη» χρήση του μέτρων των αναστολών αλλά και του «κουρέματος» ενοικίων ενώ ήδη με απόφαση του Υπ. Οικονομικών παρατείνεται για 60 ημερών η λήξη των επιταγών του Μαΐου για μια σειρά από επιχειρήσεις.

Παράλληλα ήδη τρέχει το πρόγραμμα για την εστίαση όπου βέβαια πολλές επιχειρήσεις να μένουν εκτός λόγω του κριτηρίου υπολογισμό των ημερών πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης. Σημείο  ωστόσο  όπου υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ότι θα διορθωθεί.

Επίσης με βάση τις εξαγγελίες θα ξεκινήσουν τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για παιδότοπους, γυμναστήρια αλλά και ξενοδοχεία - καταλύματα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στον τουρισμό, με βάση όσα αναφέρθηκαν σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κόνσολα στην Βουλή, θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του Κύκλου Εργασιών αυτής στο έτος 2019. Ξεχωριστή μέριμνα θα ληφθεί για τις επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν Κύκλο εργασιών στο έτος 2019.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.