ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζαββός για «κόκκινα δάνεια»: Σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022

15:30 - 28 Μαϊ 2021 | Οικονομία
«Σε μονοψήφιο ποσοστό θα πέσει το ύψος των κόκκινων δανείων που κατέχουν οι τράπεζες ήδη από το τέλος του έτους και το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου».

Αυτό εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Ο κ. Ζαββός δήλωσε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες και για το σκοπό αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πουλήσει σταδιακά τις μετοχές τραπεζών που κατέχει για λογαριασμό του Δημοσίου.  

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «κόκκινων δανείων» με κρατική εγγύηση («Ηρακλής») αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό και συνέβαλε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στις τράπεζες, καθώς και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου. 

Ο κ. Ζαββός απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων που δόθηκαν σε ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν με ενέχυρο κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και επομένως το πρόγραμμα Ηρακλής δεν θα έχει κόστος για τους φορολογούμενους.  

«Οι τράπεζες θα κληθούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των προβληματικών δανείων ενισχύει τις δυνατότητες τραπεζικής χρηματοδότησης επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.  

Τέλος, ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς δίνοντας έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση και στην αναμόρφωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των θεσμών και να διευκολυνθεί η ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας. 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.